Zamknij
REKLAMA

Smaki regionów według Roberta Makłowicza

13:33, 20.04.2018 | PWSZ w Pile
REKLAMA
Skomentuj

Uczestnicy przedostatniego dnia XII Festiwalu Nauki przenieśliśmy się do Dalmacji, Włoch, Francji i Turcji oraz do najlepszych kulinarnych regionów Polski. Wszystko to dzięki Robertowi Makłowiczowi, dzięki któremu autentycznie poczuć można było zapachy i smaki miejsc, o których opowiada w swoich programach.

Było więc o tym, że kuchnie traktuje jako pretekst do mówienia o kulturze i historii danego miejsca; o tym, że nie jesteśmy kulinarnym monolitem i że nie istnieje kuchnia narodowa, a tylko kuchnia danych regionów; o tym, że nie można zrozumieć nowych smaków i miejsc bez poznania ich mieszkańców; ale także o tym, że warto celebrować spotkania przy rodzinnym stole i prostotę dań.

- Nie powinniśmy wstydzić się własnych korzeni, także tych kulinarnych. Jesteśmy narodem głównie chłopskim, którego kuchnia była prosta. Należy to docenić, tak jak świat docenił cucinę poverę (kuchnię biednych ludzi) z południowych Włoch - pizzę z kilkom tylko składnikami - podkreślił Robert Makłowicz.

Nie zabrakło także opowieści o Dalmacji, która zajmuje szczególne miejsce w sercu Makłowicza. Istnieją tam cudowne, archaiczne wręcz stosunki między ludźmi, dla których rozmowa z innymi, nie tylko mieszkańcami tych terenów, jest kwestią niezwykle ważną.

Spotkanie z Robertem Makłowiczem, które poprowadziła Justyna Jasoń-Pawłowska, okazało się prawdziwą ucztą smaków, które jeszcze długo będą towarzyszyć tym, którzy byli jej świadkami.

(PWSZ w Pile)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© faktypilskie.pl | Prawa zastrzeżone