REKLAMA

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

16:48, 13.07.2017 | fp
REKLAMA
Skomentuj

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki.

Dzisiaj racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym według przepisu Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki: pomidory - 2 średnie szt., liście szpinaku - 1 opakowanie, jajko - 2 szt., mąka - ½ szklanki, proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki, czosnek - 2 ząbki, krewetki koktajlowe - 2 garście, jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica), sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie: pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!

(fp)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© faktypilskie.pl | Prawa zastrzeżone | 2017