REKLAMA

Polacy oblegają warsztaty kulinarne

13:56, 14.11.2017 | artykuł promocyjny
REKLAMA
Skomentuj

Moda na gotowanie to od kilku lat jeden z wiodącym trendów. Polacy kucharzą już nie tylko z konieczności i poczucia obowiązku, ale przede wszystkim dla przyjemności oraz relaksu.

Co więcej, dla wielu przyrządzanie potraw i kulinarne eksperymenty stały się swoistą pasją czy sposobem na życie. Dowodem jest popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów kulinarnych, na których nie brakuje chętnych, by szkolić się i doskonalić umiejętności pod okiem profesjonalistów.

Apetyt na gotowanie
Skąd u Polaków zainteresowanie kulinariami? Bez wątpienia, w rozwoju mody na gotowanie, znaczącą rolę odegrały liczne produkcje telewizyjne i kulinarne programy typu reality show. Kolejne edycje takich formatów jak: „MasterChef”, „Kuchenne rewolucje” czy „Bake Off - Ale Ciacho” cieszą się niesłabnącą popularnością. Na brak wiernych czytelników nie mogą też narzekać topowi blogerzy kulinarni. Podobnie jak uznane serwisy o gotowaniu, które notują stałe wzrosty liczby odsłon. Polacy chętnie korzystają z ogólnodostępnych, często nieskomplikowanych przepisów, które inspirują i zachęcają do eksperymentowania oraz tworzenia własnych kompozycji smakowych. Udowadniają także, że gotowanie wcale nie musi pochłaniać wiele czasu, a przy odrobinie chęci, pichcić może każdy z nas.

Genezy zjawiska szukać należy również w zmianie stylu życia naszych rodaków. Żyjemy intensywniej, potrzebujemy zdrowych, szybkich i smacznych przepisów, jednocześnie z rozmysłem komponujemy codzienne menu i zwracamy uwagę na etykiety produktów. Nie bez znaczenia pozostaje także większa otwartość na zagraniczne potrawy, pełne wpływów rozmaitych kultur, jak i chęć modyfikowania dań, pochodzących z rodzimej kuchni. Polacy nie boją się eksperymentować i często sprawdzone, tradycyjne receptury od swoich przodków, traktują jako bazę do autorskich wariacji kulinarnych.

Aktualne trendy w gotowaniu to także przejaw zmian w ogólnym podejściu do życia. Polacy zaczęli celebrować chwile, delektować się jedzeniem. Dostrzegli, iż wspólne pichcenie z rodziną i przyjaciółmi, może być idealnym sposobem spędzania wolnego czasu. Gotowanie przestało kojarzyć się z pozbawionym finezji, nużącym obowiązkiem, a stało się prawdziwą przyjemnością, kreatywną odskocznią od codziennych spraw.

Z pasji do gotowania
O tym, iż aktualnie kulinaria zajmują czołową pozycję wśród zainteresowań Polaków, najlepiej świadczy popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów gotowania. Polacy chętnie nabywają nowe umiejętności, szkolą się i edukują w zakresie gotowania. Wiedzę pragną czerpać od profesjonalistów, którzy tajniki sztuki kulinarnej opanowali do perfekcji. Techniki filetowania i porcjowania ryb, przygotowywanie świeżego makaronu czy rozbiór drobiu to tylko początek długiej listy proponowanych warsztatów. Wzrost zainteresowania tematyką gotowania zauważyli także właściciele firm i menedżerowie dużych korporacji, którzy wykorzystują potencjał kulinarnych eventów w kontekście integracji zespołu. I dla nich rynek dostarcza wiele zróżnicowanych ofert.

Jak podkreśla Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy, gdzie od 20 lat organizowane są różnorodne eventy, rekordy popularności notują m.in. turnieje kulinarne.

- Boom na naukę gotowania trwa w najlepsze. Jeśli dołożymy do tego element zdrowej rywalizacji, powstaje pojedynek kulinarny z prawdziwego zdarzenia. Bo któż nie chciałby sprawdzić swoich umiejętności, pod okiem zespołu profesjonalistów?

Zauważalna jest także tendencja powrotu do źródeł i zagłębiania w regionalną tradycję.

- Warsztaty kulinarne - proces produkcji piwa, nalewek regionalnych, miodów i pierników to nasze ostatnie hity. Mieszkańcy naszego regionu odtwarzają dolnośląską tradycję, stąd też nowe browary i powstające małe manufaktury. Współpracując z nimi jesteśmy w stanie przenieść uczestników warsztatów w odległe czasy, jednocześnie odkrywając nieznane dotąd tajemnice. Sądząc po zainteresowaniu tego rodzaju eventami, idea czerpania z przeszłości i tworzenia nowej tradycji ma w Polsce wielu zwolenników - podsumowuje ekspert Dworu Korona Karkonoszy.

(artykuł promocyjny)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© faktypilskie.pl | Prawa zastrzeżone | 2017