Zamknij

Restauracja - jak ją założyć?

13:38, 07.06.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:40, 07.06.2018
Skomentuj

Wiele osób marzy o założeniu własnej działalności. Kiedy jednak rodzi się pomysł, powstają również liczne pytania. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, jeżeli Twoim marzeniem jest założenie restauracji.

Zacznij od wyboru miejsca

W każdym biznesie, który ma świadczyć usługi stacjonarnie, istotna jest jego lokalizacja. Im lepiej przemyślane miejsce, tym większa szansa na powodzenie biznesu. Przy wyborze lokalizacji należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. W przypadku restauracji zwracamy uwagę czy w okolicy znajdują się już podobne punkty. Jeśli tak to należy zadać sobie pytanie, czy mimo to nasza działalność będzie się w stanie utrzymać. Są bowiem takie miejsca, gdzie, mimo iż jedna restauracja jest obok drugiej, każda z nich generuje zadowalający dochód. Decydując o wyborze lokalizacji, warto również zwrócić uwagę na fakt, czy dane miejsce będzie dobrze widoczne z głównej drogi. Nie ma tutaj większego znaczenia czy jest to główny deptak przeznaczony dla pieszych, czy autostrada – ważne, aby wiadomość o nowo otwartej restauracji dotarła do jak najszerszej rzeszy klientów.

Normy, jakie powinien spełniać budynek

Zanim zaczniemy się zastanawiać, czy dany budynek będzie odpowiedni pod względem wizualnym do otworzenia restauracji warto sprawdzić, czy na pewno spełnia wszystkie normy wymagane przez sanepid. Jednym z najczęstszych problemów jest odpowiednia wentylacja, która odgrywa dużą rolę, kiedy restauracja ma znajdować się na parterze budynku mieszkalnego. Problem ten nie dotyczy przedsiębiorców, którzy chcą rozpocząć działalność w samodzielnych pomieszczeniach.

Restauracja i jej menu

Otwierając restaurację, warto zadbać o to, aby jej menu zawierało tylko te potrawy, które kucharzowi wychodzą najlepiej. Pozwoli to nie tylko odpowiednio zareklamować punkt gastronomiczny, ale i szybko przyzwyczaimy klientów do smacznych dań. Zbyt obszerne menu powoduje, że klienci nie wiedzą, co mają wybrać, a należy pamiętać, że nie każda potrawa będzie tak samo smacznie przygotowana przez kucharza. Na początku działalności wybieramy, więc kilka najlepszych dań, które staną się najlepszą reklamą restauracji.

Dodatki, które umilą pobyt

Na początku działalności warto zadbać o reklamę, również tą, która rozwija się „pocztą pantoflową”. Jak tego dokonać? Najlepszy efekt uzyskamy, kiedy nasza restauracja Zakopane przygotuje dla pierwszych klientów jakiś upominek lub słodką niespodziankę. W takich sytuacjach doskonale sprawdzą się słodkie pierniczki z nazwą i logiem firmy. Możemy także zdecydować się na czekolady ze spersonalizowanym opakowaniem lub balony z własnym nadrukiem.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%