Zamknij

Pomysł na szybką, grillową przekąskę

16:32, 13.07.2018 Dominika Szalek, materiał promocyjny Aktualizacja: 16:33, 13.07.2018
Skomentuj

Zbliża się słoneczny weekend, a Ty nie masz pomysłu na przystawkę, w sam raz na przyjęcie pod chmurką? Wykorzystaj słoneczną aurę i przygotuj sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie!

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg, 1 cukinia, kilka zielonych oliwek, 2 czerwone pomidory, 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu.

Wykonanie: cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.

Dressing:
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie: przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

(Dominika Szalek, materiał promocyjny)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%