Końcówka lata i początek jesieni to ostatnia szansa na zbiory cennych dla naszego zdrowia ziół, dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki. A wśród nich znajdziemy m.in. pokrzywę o właściwościach nie tylko leczniczych, ale też odżywczych.
Możemy wykorzystać ją nie tylko do przygotowania zdrowej herbatki, soku czy naparu, ale także do przygotowania zupy na bazie bulionu i mleczka kokosowego. Aksamitny krem w połączeniu z aromatyczną miętą i ciepłymi grzankami z chleba tostowego z pewnością zaspokoi nasz apetyt podczas jesiennej aury.
Składniki:
• liście pokrzywy - 3 duże garści
• liście mięty - 2 garści
• czosnek - 1 ząbek
• cebula - 1 sztuka
• masło - 30 g
• bulion warzywny - 2 litry
• mleczko kokosowe - 400 ml
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa - ¼ łyżeczki
• chleb tostowy "3 ziarna" (np. Dan Cake)
Przygotowanie: Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym. Chleb tostowy "3 ziarna" Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz