Gdy nadchodzi jesień mamy ochotę, aby coś innego pojawiło się w naszym porannym menu. Coś, co nas zaskoczy, gdy ponownie zajrzymy do śniadaniowej miseczki. Mamy na to sposób!
Wystarczy chwila, by przypomnieć sobie egzotyczne smaki pożegnanego lata. Deser ryżowy z mango, przygotowany na bazie mleka, skutecznie osłodzi każdy pochmurny poranek. Sprawdzi się także jako szybki deser podany dla naszych pociech czy znajomych w efektownym słoiku.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Spróbujcie koniecznie!
Składniki: ryż - 1 szklanka, mango pokrojone w kostkę - 1 sztuka, cukier trzcinowy - 1 łyżka, mleko (np. mleko ekologiczne od OSM Piątnica) - 600ml, cukier waniliowy - 1 opakowanie.
Wykonanie: zagotuj mleko w garnku z opakowaniem cukru waniliowego i łyżką cukru trzcinowego. Wrzuć ryż i poczekaj, aż wchłonie mleko. Układaj w słoiczku lub misce warstwowo na przemian z kawałkami mango.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz