Drugie śniadanie nie musi kojarzyć się z nudnymi kanapkami. Nie bójmy się więc zaryzykować i przyrządźmy coś na słodko. Pancakes na maślance z sosem karmelowym i owocami są łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że nie możemy przestać się nimi zajadać!
Składniki: masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) - 50 g, mąka pszenna - 2 szklanki, proszek do pieczenia - 2 łyżeczki, cukier - 3 łyżki, jajka - 3 szt., maślanka - 3 szklanki, olej do natłuszczenia patelni, ulubione owoce (truskawki, borówki, banany, maliny itp.)
Sos karmelowy: śmietanka 42% od OSM Piątnica - 200 ml, masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) - 1 łyżka, cukier - 6 łyżek, woda - 100 ml.
Wykonanie: mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30 st. C dodać masło i zmiksować blenderem.
Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym. Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz