Zamknij

Pokaz kulinarny w stylu włoskim w Gastronomiku

21:18, 28.02.2019 ZSG w Pile Aktualizacja: 21:26, 28.02.2019
Skomentuj

Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile prowadzi projekt "Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową", realizowany w ramach programu Erasmus+ Mobilność Edukacyjna osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego.

Głównym celem projektu jest zdobycie praktycznego doświadczenia zawodowego za granicą oraz podwyższenie swoich umiejętności językowych. Całkowita wartość grantu wynosi 129.902 zł.

Projekt zakłada wyjazd 50 uczniów na staże zagraniczne we. Skierowany jest do uczniów trzech kierunków kształcenia: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz  zasadnicza szkoła zawodowa: kucharz. Pierwsza tura projektu realizowana była we wrześniu 2018 roku. Uczniowie odbyli czterotygodniowy staż w Bolonii we Włoszech. Kolejna tura odbędzie się w lipcu br., kiedy to uczniowie ponownie odbędą staże zagraniczne w Bolonii.

26 lutego br. w szkole odbył się pokaz kulinarny związany z upowszechnianiem projektu Erasmus+ "Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową". Uczniowie biorący udział w stażu zagranicznym, korzystając z gościnności Koła Młodego Technologa i jego opiekuna Julii Piecyk, wspólnie przygotowali pięć potraw kuchni włoskiej. Na talerzach oczywiście królowały makarony, jednak nie zabrakło także słodkich przysmaków Italii. Wśród przygotowanych potraw znalazły się: frittata z cukinią i pomidorami, nadziewane conchiglione, orecchiette w niebieskim sosie, cannoli - sycylijskie rurki z kremem ricotta i crostata z dżemem truskawkowym.

Oprócz uczestników projektu, którzy z kolegami z koła wykonywali potrawy, udział w pokazie brali również opiekunowie uczestników stażu we Włoszech: panie Małgorzata Gzela, Marzena Raźniewska-Nalepa, Małgorzata Kania i Julita Jurdzińska. Na pokazie były również zaprzyjaźnione seniorki z Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych oraz pani wicedyrektor Violetta Schött i nauczyciele, którzy przyglądali się prezentacjom oraz obejrzeli relację ze stażu wraz z opowieściami z pobytu w Bolonii.

Każdy z uczestników pokazu otrzymał broszurę z przepisami wykonywanymi podczas spotkania. Całość zwieńczyła prezentacja potraw i przyznanie dyplomu uznania za najsmaczniejszą  potrawę.

(ZSG w Pile)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%