Technik żywienia i usług gastronomicznych - to jeden z kierunków, które ósmoklasistom oferuje w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku.
To bardzo popularny kierunek wśród młodych ludzi, których pasją jest gotowanie. Dołączając do nas, rozwiniecie swoje pasje kulinarne, nauczycie się układać zbilansowane diety, jak również sporządzać potrawy zgodnie z zasadami estetycznego i racjonalnego żywienia oraz nowoczesnego podawania potraw.
Kwalifikacje, które uczniowie zdobędą w ramach tego zawodu to: HGT.02. - przygotowanie i wydawanie dań oraz HGT.12. - organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
W realizacji naszych zadań pomaga nam świetnie wyposażona szkolna klasopracownia gastronomiczna: regały, szafy, stoły ze stali nierdzewnej, urządzenia chłodnicze, urządzenia do obróbki termicznej: w tym trzony kuchenne, piec konwekcyjno-parowy, frytkownice, grill elektryczny, kuchnie indukcyjne oraz urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw: np. ekspres ciśnieniowy, warnik jak również urządzenia do dystrybucji potraw, takie jak bemary, termosy oraz urządzenia do obróbki wstępnej, w tym miksery planetarne oraz maszyny do rozdrabniania i mieszania surowców mięsnych.
Absolwenci Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą w przyszłości podjąć pracę jako:
• szef kuchni, kucharz w restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
• manager zakładu gastronomicznego,
• organizator imprez okolicznościowych,
• pracownik firmy cateringowej, organizator usług cateringowych,
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
• manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
• prowadzący własną działalność gospodarczą.
Obecnie, w związku z sytuacją epidemiologiczną, zajęcia praktyczne prowadzone są zdalnie na platformie Microsoft Teams będącej częścią pakietu Office 365, a uczniowie przygotowują potrawy w swoich domach. Zachęcamy do obejrzenia zarówno zdjęć potraw i filmu, który nasi uczniowie nakręcili na konkurs gastronomiczny Nestle Professional z klasą - widać tam całą naszą klasopracownię i naszą młodzież w akcji.
Drogi Ósmoklasisto - jeśli czujesz się świetnie w kuchni, lubisz gotować i interesuje Cię zdrowe i zbilansowane odżywianie, dołącz do nas! Od września wspólnie rozwiniemy Twoje umiejętności! Co więcej będąc uczniem Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w CKZiU w Wyrzysku możesz wziąć udział w kursach: sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu, barmańskm I i II stopnia, profesjonalnego baristy i kursie pilotów wycieczek w ramach projektu "Od stażysty do specjalisty". Dołącz do NAS!!!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz