Obróbka wstępna warzyw, krojenie warzyw - ćwiczenie umiejętności rozdrabniania i sporządzanie surówek to tematyka kolejnych zajęć w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku, tym razem nie na żywo, lecz poprzez aplikację Microsoft Teams w domach uczennic.
Po obejrzeniu filmów instruktażowych pokazujących techniki krojenia warzyw oraz po omówieniu przez nauczyciela Alinę Kwiatkowską najczęściej stosowanych sposobów rozdrabniania, uczennice klasy I TIŻ przystąpiły do wykonywania zadań praktycznych zgodnie ze wskazówkami zawartymi w kartach pracy, przygotowanych przez nauczyciela.
Jednym z zadań było pokrojenie marchwi metodami julienne, big brunoise, mirepoix cebuli - kostka bardzo drobna, piórka, selera - julienne i big brunoise. Uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo dobrze poradziły sobie z tym zadaniem.
Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z majonezem oraz zaproponowanie receptury na inny sos do tej właśnie surówki. Powstały smaczne i zdrowe potrawy, które zachwyciły rodziny naszych uczennic.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz