Zamknij

Uczyli się zdalnie kroić marchew, cebulę i seler

08:59, 14.11.2020 Alina Kwiatkowska, CKZiU Wyrzysk Aktualizacja: 09:08, 14.11.2020
Skomentuj fot. CKZiU Wyrzysk fot. CKZiU Wyrzysk

Obróbka wstępna warzyw, krojenie warzyw - ćwiczenie umiejętności rozdrabniania i sporządzanie surówek to tematyka kolejnych zajęć w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku, tym razem nie na żywo, lecz poprzez aplikację Microsoft Teams w domach uczennic.

Po obejrzeniu filmów instruktażowych pokazujących techniki krojenia warzyw oraz po omówieniu przez nauczyciela Alinę Kwiatkowską najczęściej stosowanych sposobów rozdrabniania, uczennice klasy I TIŻ przystąpiły do wykonywania zadań praktycznych zgodnie ze wskazówkami zawartymi w kartach pracy, przygotowanych przez nauczyciela.

Jednym z zadań było pokrojenie marchwi metodami julienne, big brunoise, mirepoix cebuli - kostka bardzo drobna, piórka, selera - julienne i big brunoise. Uczennice w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo dobrze poradziły sobie z tym zadaniem.  

Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej z majonezem oraz zaproponowanie receptury na inny sos do tej właśnie surówki. Powstały smaczne i zdrowe potrawy, które zachwyciły rodziny naszych uczennic.

Smacznego!

(Alina Kwiatkowska, CKZiU Wyrzysk)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%