W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny pn. "Wariacje z wieprzowiną", adresowany do szkół średnich o profilu gastronomicznym prowadzonych przez ministerialne Centrum Kształcenia Rolniczego.
Celem konkursu była edukacja w dziedzinie zawodowej, a w tym przede wszystkim podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych, rozpowszechnianie wiedzy i promocja rodzimych ras wieprzowiny złotnickiej i puławskiej, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodach gastronomicznych, rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego oraz wymiana doświadczeń i nawiązywanie znajomości.
W kulinarnych zmaganiach zmierzyło się jedenaście drużyn z całej Polski, reprezentujących szkoły średnie działające pod kuratelą ministerialnego Centrum Kształcenia Rolniczego.
- Potrawy będące przedmiotem konkursu oparte są na produktach z rodzimych ras świń. Uczniowie musieli sporządzić potrawę z wylosowanego wcześniej kawałka gastronomicznego tuszy, od golonki i karkówki do schabu - wyjaśnia Iwona Daniel z ZS CKR w Kowalu.
fot. Wojciech Alabrudziński
Uczennicom z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. M. Drzymały w Brzostowie Martynie Elickiej i Weronice Kowalskiej w wyniku wylosowania przypadł do przyrządzenia schab. Zadanie konkursowe składało się z dwóch elementów. Najpierw dziewczęta układały tzw. deskę wędlin z wyrobów dostarczonych przez organizatora, a następnie przygotowały potrawę ze schabu wieprzowego. Był to podwędzony morelowy schab sous-vide ze szpinakowym ravioli pod masłem pietruszkowym.
Mięso oraz wędliny pochodziły od rodzimych ras wieprzowiny złotnickiej i puławskiej.
W ocenie komisji Martyna Elicka i Weronika Kowalska spisały się najlepiej i zajęły pierwsze miejsce!
Dziewczyny do konkursu przygotowywały się pod okiem nauczycieli: Marii Kujawskiej, Dobrochny Szydełko, Anny Śmiechowskiej i Jarosława Seweryna.
Pomysłodawcą przedsięwzięcia było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, a w jego organizacji wsparł je Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu.
Patronat nad konkursem objęli oraz nagrody ufundowali: minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz i marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
Super18:39, 01.04.2022
5 1
? 18:39, 01.04.2022