Zamknij
REKLAMA

Nietypowe smaki - tatarskie czebureki

13:32, 30.10.2018 | Magdalena Brzęczek, art. promocyjny
REKLAMA
Skomentuj

Polska mniejszość tatarska dziś najliczniej zamieszkuje województwo podlaskie, a w szczególności wsie Bohoniki i Kruszyniany. Kultura Tatarów stanowi unikatowy akcent także na kulinarnej mapie Polski.

Nietypowe smaki nie bez powodu najczęściej odnaleźć można właśnie w specjałach wywodzących się z Podlasia. Których spośród tradycyjnych dań tatarskich warto zasmakować i w czym tkwi sekret ich oryginalnego i orientalnego aromatu?

Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Karkonoszy

Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka wody
• 1 łyżka masła
• 1 jajko
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżka spirytusu

Składniki na farsz:
• 700 g mięsa wieprzowo-wołowego
• 2 średnie cebule
• 2 łyżki oleju
• 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 1 pęczek natki pietruszki
• sól, pieprz i majeranek do smaku

Składniki na sos:
• 300 g serka topionego ze szczypiorkiem MSM Mońki
• 100 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie.

Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe.

Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.

Smacznego!

(Magdalena Brzęczek, art. promocyjny)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (1)

WójtWójt

0 0

Mońki, Mońki, Mońki srońki. A ja wybieram Włoszczowę :D :D :D 15:04, 10.11.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

© faktypilskie.pl | Prawa zastrzeżone