Zamknij
REKLAMA

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

14:01, 14.05.2019 | Dominika Szalek, art. promocyjny
REKLAMA
Skomentuj

Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki - to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin.

Składniki:

Ciasto: 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg, 1 jajko, 400 ml mleka, 300 g mąki pszennej, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli.

Farsz: 300 g Jarmużu marki Eisberg, ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy, 150 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz - wedle uznania.

Przygotowanie: Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty.

Smacznego!

(Dominika Szalek, art. promocyjny)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© faktypilskie.pl | Prawa zastrzeżone