Zamknij
REKLAMA

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

10:03, 08.11.2019 | Dominika Szalek, art. promocyjny
REKLAMA
Skomentuj
fot. Orchidea Creative Group

Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Składniki: 150 g jarmużu marki Eisberg, mała dynia, 30 g pestek dyni, 100 g sera feta,30 g żurawiny.

Dressing: łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, szczypta cynamonu, szczypta słodkiej papryki.

Przygotowanie: piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

(Dominika Szalek, art. promocyjny)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© faktypilskie.pl | Prawa zastrzeżone