Zamknij
REKLAMA

Wegańskie burgery podbijają żołądki mięsożerców

16:41, 29.12.2020 | artykuł sponsorowany
Skomentuj
REKLAMA

Jeszcze dekadę temu "bezmięsne mięso" było jedynie osobliwą ciekawostką, ale obecnie roślinne alternatywy dla mięsa kupić można w każdym markecie. Największą popularnością w tym sektorze bez wątpienia cieszą się wegańskie burgery, które trafiły do menu popularnych, "mięsnych sieciówek". W efekcie po bezmięsne burgery sięga coraz więcej osób - w 2019 roku roślinne zamienniki mięsa kupiła jedna trzecia Polaków.

Takie dane płyną z corocznego raportu fundacji "Roślinnie Jemy". Nieco ponad jedna trzecia Polaków okazyjnie lub regularnie dodaje roślinne zamienniki mięsa do koszyka zakupowego, a kolejne 30 proc. nie wyklucza zrobienia tego w przyszłości. Warunek? Dobry smak możliwie najwierniej naśladujący mięso. Popularność produktów tego typu wynika również z dbałości o zdrowie i związaną z nim chęcią do ograniczania spożycia mięsa.

Wegańskie burgery najczęściej powstają na bazie bogatych w białko roślin strączkowych, takich jak groch, soja czy ciecierzyca. Odpowiednia obróbka pozwala na ekstrakcję zawartego w nich białka, które staje się bazą do stworzenia kotletów naśladujących mięso pod kątem tekstury, wyglądu i smaku. Odpowiednią konsystencję osiągają za sprawą dodatku tłuszczów roślinnych, a kolor nadaje im między innymi ekstrakt z buraka czy granatu. Kotlety tego rodzaju świetnie nadają się do podgrzewania na patelni, również bez tłuszczu, gdy zależy nam na ograniczeniu kaloryczności.

Burger wegański musi być pozbawiony wszystkich pochodnych mięsa i nabiału. Oznacza to nie tylko wymianę standardowego kotleta na bezmięsnego, ale też sera na jego bezmleczną alternatywę. Obecnie zdobycie takich produktów nie sprawia problemu - własne, bezmleczne linie serów wprowadzają najwięksi polscy producenci nabiału. Sery bez mleka powstająca bazie odpowiednio przetworzonej skrobi ziemniaczanej, pszenicznej czy z tapioki, ale też mąki z ciecierzycy. Odpowiednio tłustą konsystencję zwykle nadaje im olej kokosowy, a kolor - karoten czy kurkuma. Takie produkty często naśladują smakiem popularne odmiany serów lub są dodatkowo doprawiane, co nadaje im specyficzny smak, na przykład paprykowy czy czosnkowy. Nerkowce to natomiast popularna baza dla wegańskich zamienników parmezanu, doprawianych płatkami drożdżowymi by podbić ich serowy smak.

Stosunkowo najmniejszym wyzwaniem są wegańskie sosy. Ketchup jest produktem typowo roślinnym, podobnie jak sos barbeque. Wegańskie majonezy wypuszczają największe koncerny spożywcze, a od nich już tylko kilka kroków dzieli nas od wegańskiej musztardy.

Stosunkowo duża dostępność mięsnych alternatyw, połączona ze zmiana oczekiwań konsumentów sprawiła, że takie kanapki znajdują się także w ofercie typowo mięsnych lokali. Wegańskie burgery w Poznaniu serwuje Pasibus, który już wcześniej oferował zamianę kotletów z wołowiny na wegetariańskie. Wegański Standard, poza wspomnianym kotletem, składa się z wegańskiego sera cheddar, roślinnego majonezu, świeżego pomidora, kiszonego ogórka i cebuli. Pasibus oferuje roślinne burgery na dowóz na terenie całego Poznania za sprawą usługi pasidostawa - https://www.pasidostawa.pl/, ze wszystkich swoich lokalizacji, których listę znaleźć można tutaj: https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/poznan

(artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (2)

witcherwitcher

1 2

weganie-to taki wegetariański Hesbollach 🤣 20:26, 29.12.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

222222

1 0

z golonką super 13:50, 30.12.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz