Zamknij
REKLAMA

Urządzenie wielofunkcyjne na biwaku? W pandemii to się opłaca!

10:27, 06.08.2021 | Magdalena Kosińska
Skomentuj
REKLAMA

Zalety urządzeń wielofunkcyjnych doceniają rodziny na całym świecie. Większość testuje je jednak głównie w warunkach domowych. Wakacyjne wyjazdy, które są właśnie przed nami to świetna okazja, by przekonać się, że równie dobrze sprawdzają się w terenie. Zwłaszcza teraz, gdy z dobie pandemii ceny w restauracjach poszybowały w górę, urlop w formie biwaku i z własnym wyżywieniem może być dobrą opcją na wakacyjny wyjazd w rozsądnym budżecie.

Jeden za wszystko
Największą zaletą urządzeń wielofunkcyjnych jest to, że w niewielkiej obudowie zamkniętych zostało kilka, a nawet kilkanaście sprzętów AGD. Ten aspekt powinni docenić szczególnie miłośnicy kamperów, w których każdy kawałek przestrzeni jest na wagę złota. I tak na przykład urządzenie wielofunkcyjne Thermomix TM6 kryje w sobie funkcję ponad 20 urządzeń! Które z nich w warunkach wyjazdowych zasługują na szczególną uwagę? Możesz być zaskoczony, ale Thermomix z powodzeniem zastąpi czajnik! Urządzenie podgrzeje wodę do temperatury jaką wybierzesz - idealna temperatura dla białej czy zielonej herbaty dostępna od ręki. Z urządzeniem Thermomix na biwaku nie musisz też rezygnować z ulubionych jajek i to w różnych odsłonach! Urządzenie ma wbudowany tryb gotowania jajek w aż 5 poziomach twardości. Jajka sadzone albo orientalna shakshuka? W TM6 przygotujesz je z użyciem pary, tak jak fasolkę na ciepło z jajkami z Varomy. Przepis ten jest z resztą częścią jednej z najnowszych kolekcji przepisów "Thermomix na biwaku", w której zawarte zostały przepisy, pozwalające na przygotowanie dań w terenie od śniadania po kolację.

Wyjazdowy minimalizm
Nie oszukujmy się - mało kto lubi gotowanie podczas wakacji. Ale kiedy nie ma się co się lubi, w wakacyjnym menu stawia się na minimalizm. Przygotowujmy więc szybkie pasty (np. śródziemnomorską z suszonymi pomidorami albo z tuńczyka i jajek), które będą dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację. Jadłospis obiadowy oprzyjmy z kolei na daniach jednogarnkowych - to oszczędność czasu i miejsca! Przykład? Zupa gyros z kurczakiem czy wegańskie leczo z ryżem - oba dania to propozycje ze wspomnianej kolekcji przepisów "Thermomix na biwaku", dostępnej na platformie Cookidoo.

A co z maluchami? Żywienie dzieci na wyjazdach to temat, który niejednokrotnie spędza sen z powiek rodzicom. Urządzenie Thermomix rozwiązuje ten problem. Koniec z zaopatrywaniem się w posiłki ze słoiczków. W urządzeniu nie tylko podgrzejesz jedzenie dla dzieci, ale i przygotujesz świeże posiłki i przekąski zarówno dla maluchów jak i nieco starszych dzieci.

Bar otwarty 24h/dobę
Wakacyjne wyjazdy to czas kiedy zdecydowana większość pozwala sobie na odrobinę szaleństwa i popróbowanie różnych trunków. Także w tym zakresie urządzenie wielofunkcyjne daje nam wiele możliwości, krusząc lód i miksując w kilka sekund! Na platformie Cookidoo znajdziemy setki przepisów na mniej lub bardziej skomplikowane drinki, w tym np. na ciekawą alternatywę dla klasycznego piwa z sokiem, czyli drink malinowy na bazie piwa. Nie każdy jednak musi lubi i chcieć pić napoje z alkoholem. Dla tych Thermomix oferuje cały przekrój orzeźwiających smoothie, czy napojów jak np. bezalkoholowe mojito.

Sprawdźcie nasze propozycje i przekonajcie się, że gotowanie na wakacjach może być całkiem przyjemne.


Zupa gyros z kurczakiem

Składniki: 50-100 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, 1 cebula przekrojona na pół, 2-3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie) lub ¼-½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie), 30 g oleju, 2 papryki, różnokolorowe, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki, 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, 200-300 g fileta z piersi kurczaka bez skóry pokrojonego w 1-2 cm kostkę, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 500 g wody, 2-3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, 1-2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, np. majeranku, tymianku, oregano, 1 łyżeczka soli, ¼-¾ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone 140 g kukurydzy konserwowej odsączonej (1 mała puszka), 200 g śmietany min. 30% tłuszczu.


Przygotowanie z urządzeniem Thermomix:

Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

Dodać paprykę i ziemniaki, rozdrobnić 2-4 s/obr. 5.

Dodać kurczaka, pomidory, wodę, przyprawę kebab-gyros, zioła, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować 25 min/100°C/obr. 0.5.

Dodać kukurydzę i śmietanę, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 0.5. Zupę gyros z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną rozdrobnionym serem.
 

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix:

Ser zetrzeć na tarce. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione składniki i dusić kilka minut.

Paprykę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z warzywami.

Dodać kurczaka, pomidory, wodę, przyprawę kebab-gyros, zioła, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować do 30 minut.

Dodać kukurydzę i śmietanę, podgrzewać jeszcze kilka minut. Zupę gyros z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną rozdrobnionym serem.

Smacznego!

(Magdalena Kosińska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%