Zamknij

Zabierz jajko na grilla!

08:07, 25.07.2022 Poradnik
Skomentuj

Lato to najlepsza pora roku na przyrządzanie pysznych potraw dla najbliższych na grillu. Jajka nie kojarzą się wprawdzie z daniem grillowym, a jednak całkiem dobrze sprawdzają się także w tej roli. Poznajcie nasze propozycje.

Grillowane jajka są bardzo popularnym, szczególnie wśród młodych ludzi, daniem streetfoodowym w Wietnamie. Przyrządza się je tam stawiając na ruszcie ceramiczne miseczki i dodając wieprzowinę, masło, kukurydzę, szalotkę i ser.

Na twardo z grilla?

Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy grillowali jajka także w Polsce. Możemy je przyrządzić nawet na śniadanie. W tym celu umyte jajko nakłuwamy (podobnie jak przy robieniu wydmuszek) i kładziemy na skraju rusztu. Zapobiegnie to pękaniu. Czas podgrzewania zależy od wielkości grilla, ilości żaru, ale też efektu końcowego, który chcemy uzyskać. W przypadku jajka na twardo musimy poczekać 10-15 minut. Pamiętajmy jednak, żeby w trakcie pieczenia kilkukrotnie je obracać. Jeżeli chcemy zjeść jajko na miękko to trzymajmy je na grillu krócej, czyli około 6 minut.

Chleb w jajku prosto z rusztu

Daniem śniadaniowym, które możemy przygotować na grillu, jest również chleb w jajku. To pożywny posiłek, który dodatkowo pozwoli nam pozbyć się czerstwego pieczywa.

- Wystarczy dwa jajka rozmieszać z dwoma łyżkami śmietany i doprawić solą oraz pieprzem - podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. - Zamaczamy w tej mieszance chleb i czekając aż dobrze nasiąknie, smarujemy ruszt masłem klarowanym. Grillujemy do zarumienienia i podajemy posypane szczypiorkiem.

Z papryką w roli głównej

Pysznym daniem grillowym z długą tradycją są faszerowane papryki wypełnione mięsnym nadzieniem, podawane z jajkiem. Pamiętajmy, aby wybierać papryki o kształcie zbliżonym do kwadratowego, co ułatwi ich ustawienie.

Składniki:

6 papryk
7 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
½ kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki oregano
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki zielonych oliwek
sól, pieprz
masło

Przekrajamy papryki centymetr poniżej ogonka, wydrążamy nasiona, uzyskując warzywną miseczkę. Mięso mielone mieszamy z 1 jajkiem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, oliwkami, przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią przygotowane papryki, tak aby pozostawić miejsce na wbicie jaj. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zdejmujemy paprykowe miseczki i ostrożnie do każdej z nich wbijamy po jednym jajku (jak na jajko sadzone). Posypujemy solą i pieprzem oraz posypujemy wiórkami masła. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez kolejne ok. 15 minut.

(Poradnik)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%