Zamknij

Dlaczego cukier krzepi? Kuchnia 100 lat temu

10:00, 04.12.2018 fp Aktualizacja: 12:00, 06.12.2018
Skomentuj

Muzeum Ziemi Złotowskiej zaprasza na drugi wykład towarzyszący wystawie "Drogi do Niepodległej na Krajnie Złotowskiej" - z okazji 100-lecia Niepodległości Polski. Wykład "Kuchnia 100 lat temu" wygłosi Anna Sergott z Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią.

Anna Sergott: - Kuchnia doby odzyskania niepodległości oscylowała między dwoma skrajnościami, z jednej strony skrajna bieda i kłopot z pozyskaniem podstawowych produktów ot choćby chleba, z drugiej rauty i bankiety w pałacach i dworkach organizowane z różnych okazji, jak choćby wizyty Marszałka Piłsudskiego, który chętnie odwiedzał ziemiańskie siedziby. Polska była krajem zrujnowanym wojną, jej gospodarka w byłych zaborach była na różnym poziomie rozwoju, naród czekał zatem ogromny wysiłek przy odbudowie kraju. W pierwszych latach świeżo odzyskanej wolności brakowało wszystkiego, łącznie z chlebem. Na inne towary rząd nakładał koszmarne akcyzy by ratować budżet, jednocześnie zachęcał lub wręcz zmuszał do zakupu takich towarów - przykładem może być cukier - to tamten czas wylansował powiedzenie "cukier krzepi" lub "matko nie żałuj dziecku cukru".

Wykład odbędzie 11 grudnia o godzinie 13.00 w sali kinowej ZCAS w Złotowie. Wstęp wolny.

(fp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%