"Krajeńskie stoły wigilijne"- pod takim hasłem odbyła się tegoroczna edycja konkursu "Kulinarna Krajna", którego organizatorem jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Krajna nad Notecią" w partnerstwie z Centrum Upowszechniania Kultury i Wójtem Gminy Szydłowo.
Cele konkursu to kultywowanie tradycji wytwarzania wigilijnych potraw regionalnych i promocja tradycji kulinarnych na Krajnie, kreowanie Krajny jako regionu poszukującego i silnie wspierającego wytwarzanie, ochronę i promocję żywności.
W Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie świąteczne dania zaprezentowało dziewięć zespołów z powiatu pilskiego: Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Pile (Gmina Piła), KGW Zgodna Wieś (Gmina Wysoka), Sołectwo Osiek nad Notecią (Gmina Wyrzysk), Gminna Rada Kobiet w Łobżenicy, Koło Dziegciarnia (Gmina Łobżenica), Koło Gospodyń Wiejskich w Szydłowie (Gmina Szydłowo), Koło Gospodyń Wiejskich w Dziembówku (Gmina Kaczory), Aniołki Romana i Koło Gospodyń Wiejskich w Grabównie (Gmina Miasteczko Krajeńskie) i Koło Gospodyń Wiejskich w Kruszewie (Gmina Ujście).
Komisja konkursowa w składzie: Mirosława Rutkowska-Krupka (przewodnicząca), Anna Koper i Stefan Rola oceniała stoiska według takich kryteriów, jak smak i pomysłowość przygotowanej i zgłoszonej do oceny potrawy, dekoracje i estetyka nakrycia stołu, obecność innych potraw uznanych za tradycyjne krajeńskie potrawy wigilijne, opis słowny prezentowanych produktów, przepis i jego historia.
Pierwsze miejsce przyznano KGW w Grabównie za kapustę z grzybami suszonymi. Drugie miejsce zajęło Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Pile, które przygotowało pierogi pieczone z kaszą i ziemniakami. Pstrąg faszerowany dał trzecie miejsce ekipie z Osieka nad Notecią.
Podczas imprezy odbył się kiermasz świąteczny, na którym zaprezentowali swoje prace lokalni artyści i twórcy ludowi z gminy Szydłowo.
Więcej niebawem, w grudniowym numerze naszej gazety.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz