Zamknij

Tatar wołowy i risotto z ZSCKR w Brzostowie najlepsze w Polsce!

07:47, 10.12.2021 fp Aktualizacja: 09:07, 10.12.2021
Skomentuj

8 grudnia w Dworze Mościbrody (woj. mazowieckie) odbyła się gala finałowa konkursu kulinarnego "Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu". Konkurs organizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego był przeznaczony dla szkół średnich o profilu spożywczo-gastronomicznym. Do ścisłego finału awansowała drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.

Finał odbywał się w malowniczym dworku w miejscowości Mościbrody. Jury składające się z Marcina Sasina oraz Adama Konarzewskiego szefów kuchni hotelu Sheraton Grand Warsaw oceniało dania przygotowane z mięsa wołowego oraz indyczego. Finaliści musieli przygotować na przystawkę tatar wołowy, natomiast jako danie zasadnicze risotto z dodatkiem fileta z indyka oraz boczniaka.

  

  

Drużyna Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie - reprezentowana w składzie: Weronika Kowalska, Martyna Elicka, Oliwia Szott i Paulina Misiak - zajęła pierwsze miejsce, wyprzedzając drużyny z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi i z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie. Zwyciężczynie otrzymały jako nagrodę projektor multimedialny plus laptop o wartości 5000 złotych.

Oprócz nagród, uczestnictwo w konkursach kulinarnych daje możliwość poszerzania umiejętności praktycznych oraz dostęp do praktyk u najlepszych kucharzy w Polsce.

Opiekunami uczniów na konkursie był dyrektor szkoły Michał Tuliszewski oraz nauczycielki przedmiotów zawodowych Maria Kujawska i Ania Śmiechowska.

(fp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

adaśadaś

10 0

Brawo dla reprezentantów naszej społecznosci naszej szkoły. Wielke dzieki. 11:36, 10.12.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

SuperSuper

2 0

?? 16:21, 15.12.2021


reo
0%