Zamknij

Na Wielkanoc zamiast żuru... zupa chrzanowa

12:21, 26.03.2018 fp
Skomentuj

Polacy są przyzwyczajeni do tradycyjnych smaków Wielkanocy. Jajka w różnych odsłonach, aromatyczny żurek z białą kiełbasą, puszyste babki królują na większości wielkanocnych stołów. Dla tych, którzy mają ochotę na małą odmianę, mamy propozycję - delikatną, kremową zupę chrzanową z chrupiącymi grzankami.

To idealny kompromis między smakiem tradycyjnego, wielkanocnego produktu jakim jest chrzan, a nowoczesnym daniem, które z pewnością zaskoczy naszych bliskich podczas śniadania w Wielką Niedzielę.

Przepis na zupę chrzanową z chrupiącymi grzankami poleca ekspert Dan Cake - Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.

Składniki:
kości wędzone - ½ kg
marchew - 1 średnia szt.
seler - ½ średniej szt.
woda - 2 l
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 5-6 ziarnek
chrzan - 1 mały słoiczek
śmietana kwaśna 18% - 300 ml
mąka - 1 łyżka
czosnek - 3 ząbki
konfitura żurawinowa - 1 łyżka
jajka ugotowane na twardo
bagietka do odpieku np. Dan Cake - 1 szt.
sól, pieprz i majeranek do smaku

Wykonanie: do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować,  aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku). Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.

Smacznego!

(fp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%