Przed nami okres urlopowy i długie godziny spędzane w ogródku czy nad wodą. Gdy temperatury sięgają zenitu, mało kto ma ochotę i siłę na wielogodzinne gotowanie. Postawmy więc na lekkie i smaczne przekąski, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Chrupiące tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem? Czyż to nie brzmi smakowicie? Do tego świeży szczypiorek prosto z ogródka, kilka kaparów i wakacyjna przekąska gotowa.
Przepis poleca ekspert Dan Cake - Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.
Składniki na 6 porcji:
makrela wędzona - 300 g
jajko - 2 sztuki
majonez - 2 łyżki
świeży szczypior - pęczek
kapary - 1 łyżka
pieprz czerwony - do dekoracji
Chleb tostowy (np. 4 Ziarna Dan Cake) - 12 kromek
Wykonanie: makrelę wędzoną oczyścić z ości, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Makrelę połączyć z jajkiem, dodać majonez, kapary, posiekanym szczypiorek posiekać i wymieszać. Kromki Chleba Tostowego 4 Ziarna Dan Cake zapiec w opiekaczu do uzyskania złotego koloru, posmarować pastą z makreli i udekorować czerwonym pieprzem.
Smacznego!