XII Festiwal Nauki w Pile rozpoczął się od panelu "Smaki życia", w którym mowa była o dobrych nawykach żywieniowych i drodze do zdrowego życia.
Wykład "Współczesna dietetyka a prawdziwe zdrowie - co oznacza dziś dobre odżywianie" wygłosiła Dorota Łapa - dietetyk tradycyjnej medycyny chińskiej, założycielka Centrum Zdrowego Odżywiania "Orkiszowe Pola". Opowiedziała, jakie podejścia do żywienia towarzyszą ludziom w podeszłym wieku, reprezentującym różne kultury oraz jakie są współczesne trendy dietetyczne. Usłyszeliśmy o wpływach dietetyki profilaktycznej i leczniczej oraz zasadach tradycyjnej medycyny chińskiej, która każdy problem zdrowotny stara się rozwiązywać holistycznie, przy pomocy odżywiania, ziół, zabiegów i wszelakich naturalnych środków, powiązanych ze stanem psychicznym pacjentów.
"Czytaj etykiety, bo warto wiedzieć, co jesz" to z kolei pogadanka o monitorowaniu składu produktów żywieniowych, którą przeprowadziła Karolina Chęś - mgr inż. ochrony środowiska, doradca żywieniowy, założycielka Akademii Równowagi.
Spotkania uzupełnione zostały atrakcyjnymi prezentacjami i warsztatami kulinarnymi w wykonaniu Justyny Jasoń-Pawłowskiej, która omówiła sposób przygotowania słodyczy bez cukru, kremu czekoladowego i zdrowych koktajli warzywnych i owocowych, które uczestnicy warsztatów mieli przyjemność wykonać osobiście i posmakować.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz