Dokąd trafiają konie z polskich targów, w tym z Szamoci
09:37, 03.10.2014
Śledztwo Essere Animali rozpoczęło się na targu w Pajęcznie. Na tym etapie uczestniczyli w nim członkowie polskiego Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
- Śledztwo opublikowane przez EA pokazuje okrucieństwo handlu mięsem końskim na każdym etapie tej produkcji ? mówi Paweł Rawicki ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, który towarzyszył Włochom podczas wizyty na polskim targu. - Cały ten proces zaczyna się w Polsce. To tutaj zaczyna się cierpienie tych zwierząt, które później trwa wiele godzin podczas transportu i w samej rzeźni.
Stowarzyszenie Essere Animali opublikowało film ze śledztwa, na którym udokumentowało transport żywych koni z Polski aż do rzeźni we Włoszech. Eksperci - behawioryści zwierzęcy oraz lekarze weterynarii są zgodni: zwierzęta na każdym etapie tej ?podróży bez powrotu? doświadczają ogromnego cierpienia.
Konie z polskich targów były transportowane do włoskiej rzeźni 32 godziny. Do rzeźni na południu Włoch dojechały wyczerpane, poranione i przerażone. Udokumentowano również sposób, w jaki ludzie traktują te zwierzęta. Konie są bite i poganiane elektrycznymi urządzeniami do przepędzania. Czekając na śmierć w rzeźni widzą i słyszą, jak zabijani są ich towarzysze. Na jednym z ujęć filmu widać, jak tłoczą się ze strachu w jednym kącie boksu.
- Rozpowszechniamy ten film, żeby pokazać ludziom, co dzieje się z końmi przewożonymi nawet 2000 km do rzeźni. Taki transport jest przyczyną ogromnego cierpienia. A to dopiero początek gehenny tych zwierząt, zabijanych później w obecności swoich towarzyszy. Cofają się wystraszone, świadome tego, co je za chwilę ? tak przedstawiciele włoskiego Essere Animali opisują to, co zobaczyli w rzeźni dla koni.
- Materiały, które udało się nagrać Essere Animali pokazują bardzo ważną prawdę na temat losu zwierząt w hodowlach ? mówi Dobrosława Karbowiak, prezes Stowarzyszenia Otwarte Klatki. - Ich śmierć jest zawsze brutalna i okrutna. Zawsze, kiedy jesz mięso, zjadasz kogoś, kto chciał żyć i komu to życie odebrano siłą.
Pomimo rosnącej liczby Włochów przeciwnych ubojowi koni, kraj ten wciąż zajmuje pierwsze miejsce pod względem spożycia koniny w Unii Europejskiej. Tylko w ubiegłym roku do włoskich rzeźni trafiło ponad 32 tys. koni, głównie z Polski, Francji i Hiszpanii.
- Nie jesteśmy przeciwko tradycji, tylko za postępem etycznym ? tłumaczą przedstawiciele włoskiego Essere Animali. - Niekończące się transporty i śmierć w rzeźniach są formą przemocy wobec tych zwierząt. Tysiące włoskich koni jest hodowanych specjalnie do uboju. Dlatego zwracamy się do Ministra Zdrowia oraz Ministra Polityki Rolnej i Leśnictwa z petycją o wprowadzenie zakazu uboju koni w naszym kraju.
- W Polsce działa kilka rzeźni dla koni. Największe znajdują się w dolnośląskim Rawiczu i małopolskich Słomnikach. Ubój w polskich rzeźniach niczym nie różni się od tego, zarejestrowanych przez włoskie stowarzyszenie ? twierdzą działacze Otwartych Klatek.
Z polskich targów każdego tygodnia wyjeżdżają do polskich i włoskich rzeźni tiry pełne koni. Zwierzęta skupowane są na targach w Bodzentynie, Pajęcznie, Skaryszewie, Kozłowie Biskupim, Zebrzydowicach, Zwoleniu czy na nielegalnym targu w wielkopolskim Szamocinie. Warunki handlu tymi zwierzętami na targach są często skandaliczne ? brakuje ramp rozładunkowych, stanowisk do pojenia zwierząt, opieki weterynaryjnej, wiat chroniących zwierzęta przed warunkami atmosferycznymi. W 2013 roku na targu w Skaryszewie doszło do tragicznego wypadku ? koń Maciek podczas rozładunku spadł z przyczepy, która nie była przystosowana do przewozu zwierząt. Maciek złamał kręgosłup. Mimo wysiłków kilku organizacji, zajmujących się ochroną praw zwierząt, Maćka nie udało się uratować.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki
0 0
Nie widzę tu nic drastycznego na zdjęciach .
0 0
Lecz się póki nie za późno bo z głową coś nie tak!
0 0
Jak to w rzeźni zabijane dla mięsa, a kebab czy hamburgera to buś ku... zjadł.
0 0
O Matko :(((((
0 0
A może ty jesteś arab z państwa islamskiego, bo oni też nie widzą nic drastycznego jak podcinają gardła. A tak wogóle to zmień lekarza.
0 0
ok. to w takim razie jak spuścisz krew , nie podcinając tam gdzie leci najszybciej, do tłumoków:) mięso z niespuszczoną krwią nadaje się na utylizację.
0 0
Pan prezes to pewnie z Rawicza i ma zasłonięte oczy kasą które niesie mord koni?
0 0
A ja bym chętnie Tobie upuściła krwi. Patrzyłabym z radością jak bucha z twojej szyi , jasnoczerwona i gęsta. Potem spojrzałabym z pogarda na twoje wybałuszone martwe oczy . Na koniec oddałabym Cię do utylizacji.