Zamknij

Dokąd trafiają konie z polskich targów, w tym z Szamoci

09:37, 03.10.2014
Skomentuj

Śledztwo Essere Animali rozpoczęło się na targu w Pajęcznie. Na tym etapie uczestniczyli w nim członkowie polskiego Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

- Śledztwo opublikowane przez EA pokazuje okrucieństwo handlu mięsem końskim na każdym etapie tej produkcji ? mówi Paweł Rawicki ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, który towarzyszył Włochom podczas wizyty na polskim targu. - Cały ten proces zaczyna się w Polsce. To tutaj zaczyna się cierpienie tych zwierząt, które później trwa wiele godzin podczas transportu i w samej rzeźni.

Stowarzyszenie Essere Animali opublikowało film ze śledztwa, na którym udokumentowało transport żywych koni z Polski aż do rzeźni we Włoszech. Eksperci - behawioryści zwierzęcy oraz lekarze weterynarii są zgodni: zwierzęta na każdym etapie tej ?podróży bez powrotu? doświadczają ogromnego cierpienia.

Konie z polskich targów były transportowane do włoskiej rzeźni 32 godziny. Do rzeźni na południu Włoch dojechały wyczerpane, poranione i przerażone. Udokumentowano również sposób, w jaki ludzie traktują te zwierzęta. Konie są bite i poganiane elektrycznymi urządzeniami do przepędzania. Czekając na śmierć w rzeźni widzą i słyszą, jak zabijani są ich towarzysze. Na jednym z ujęć filmu widać, jak tłoczą się ze strachu w jednym kącie boksu.




- Rozpowszechniamy ten film, żeby pokazać ludziom, co dzieje się z końmi przewożonymi nawet 2000 km do rzeźni. Taki transport jest przyczyną ogromnego cierpienia. A to dopiero początek gehenny tych zwierząt, zabijanych później w obecności swoich towarzyszy. Cofają się wystraszone, świadome tego, co je za chwilę ? tak przedstawiciele włoskiego Essere Animali opisują to, co zobaczyli w rzeźni dla koni.

- Materiały, które udało się nagrać Essere Animali pokazują bardzo ważną prawdę na temat losu zwierząt w hodowlach ? mówi Dobrosława Karbowiak, prezes Stowarzyszenia Otwarte Klatki. - Ich śmierć jest zawsze brutalna i okrutna. Zawsze, kiedy jesz mięso, zjadasz kogoś, kto chciał żyć i komu to życie odebrano siłą.

Pomimo rosnącej liczby Włochów przeciwnych ubojowi koni, kraj ten wciąż zajmuje pierwsze miejsce pod względem spożycia koniny w Unii Europejskiej. Tylko w ubiegłym roku do włoskich rzeźni trafiło ponad 32 tys. koni, głównie z Polski, Francji i Hiszpanii.

- Nie jesteśmy przeciwko tradycji, tylko za postępem etycznym ? tłumaczą przedstawiciele włoskiego Essere Animali. - Niekończące się transporty i śmierć w rzeźniach są formą przemocy wobec tych zwierząt. Tysiące włoskich koni jest hodowanych specjalnie do uboju. Dlatego zwracamy się do Ministra Zdrowia oraz Ministra Polityki Rolnej i Leśnictwa z petycją o wprowadzenie zakazu uboju koni w naszym kraju.

- W Polsce działa kilka rzeźni dla koni. Największe znajdują się w dolnośląskim Rawiczu i małopolskich Słomnikach. Ubój w polskich rzeźniach niczym nie różni się od tego, zarejestrowanych przez włoskie stowarzyszenie ? twierdzą działacze Otwartych Klatek.

Z polskich targów każdego tygodnia wyjeżdżają do polskich i włoskich rzeźni tiry pełne koni. Zwierzęta skupowane są na targach w Bodzentynie, Pajęcznie, Skaryszewie, Kozłowie Biskupim, Zebrzydowicach, Zwoleniu czy na nielegalnym targu w wielkopolskim Szamocinie. Warunki handlu tymi zwierzętami na targach są często skandaliczne ? brakuje ramp rozładunkowych, stanowisk do pojenia zwierząt, opieki weterynaryjnej, wiat chroniących zwierzęta przed warunkami atmosferycznymi. W 2013 roku na targu w Skaryszewie doszło do tragicznego wypadku ? koń Maciek podczas rozładunku spadł z przyczepy, która nie była przystosowana do przewozu zwierząt. Maciek złamał kręgosłup. Mimo wysiłków kilku organizacji, zajmujących się ochroną praw zwierząt, Maćka nie udało się uratować.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(8)

prezesprezes

0 0

Nie widzę tu nic drastycznego na zdjęciach .

18:35, 03.10.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

tttttttt

0 0

Lecz się póki nie za późno bo z głową coś nie tak!

05:25, 04.10.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pppp

0 0

Jak to w rzeźni zabijane dla mięsa, a kebab czy hamburgera to buś ku... zjadł.

18:35, 04.10.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pyrapyra

0 0

O Matko :(((((

18:46, 04.10.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pilaninpilanin

0 0

A może ty jesteś arab z państwa islamskiego, bo oni też nie widzą nic drastycznego jak podcinają gardła. A tak wogóle to zmień lekarza.

12:10, 05.10.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PrezesPrezes

0 0

ok. to w takim razie jak spuścisz krew , nie podcinając tam gdzie leci najszybciej, do tłumoków:) mięso z niespuszczoną krwią nadaje się na utylizację.

18:43, 05.10.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

avaomavaom

0 0

Pan prezes to pewnie z Rawicza i ma zasłonięte oczy kasą które niesie mord koni?

01:55, 19.01.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KoniecznaKonieczna

0 0

A ja bym chętnie Tobie upuściła krwi. Patrzyłabym z radością jak bucha z twojej szyi , jasnoczerwona i gęsta. Potem spojrzałabym z pogarda na twoje wybałuszone martwe oczy . Na koniec oddałabym Cię do utylizacji.

12:26, 19.01.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%