Zamknij

Najlepsze sposoby na podanie gościom kawy

14:08, 30.05.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:09, 30.05.2022
Skomentuj

Kawa jest napojem, który na stałe zagościł w domach i restauracjach na całym świecie. Większość z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić poranka czy spotkania towarzyskiego bez tego aromatycznego napoju. Jak podawać espresso lub inne rodzaje kaw gościom?


Jaki rodzaj kawy najlepiej podać gościom?

Rodzaj kawy, który powinien zostać podany gościom, zależy przede wszystkim od ich preferencji. Do wyboru mamy kawy rozpuszczalne i sypane. Te drugie przyrządzić możemy na wiele sposobów. Do najpopularniejszych z nich należy kawa z ekspresu ciśnieniowego. Gościom najlepiej jest podać kawę uniwersalną - espresso. 

O tym, jak podawać espresso, nie trzeba wiedzieć wiele. Tą mocną, aromatyczną kawę podaje się razem ze szklanką wody, która służy przepłukaniu ust z innych smaków przed wypiciem kawy. Najpopularniejszym dodatkiem jest cukier lub słodzik. Espresso podaje się w specjalnej, małej filiżance.

Innym rodzajem czarnej kawy jest kawa americana. Jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. Taki typ kawy świetnie sprawdza się z dodatkami: miodem, pomarańczami, a nawet cytryną. 


Kawa czarna, a może z mlekiem?

Oprócz wiedzy, jak podać espresso, warto nauczyć się podawać kawy z mlekiem. W końcu nie każdy z gości gustuje w kawie czarnej. Dla tych, którzy cenią sobie delikatniejszy smak i mleczną piankę, idealne będzie cappuccino lub latte. Te rodzaje kaw składają się z pojedynczego espresso i dodanej do niego odpowiedniej ilości mleka. Do podania kawy z mlekiem potrzebna jest większego rozmiaru filiżanka lub szklanka. 

Kawy z mlekiem często uzupełniane są przez dodatki takie jak syropy smakowe. Warto posiadać kilka w domu syrop waniliowy bądź karmelowy, które świetnie uzupełnią smak mlecznych kaw. 

Pasjonaci kaw z mlekiem mogą także pokusić się o naukę tworzenia wzorów na kawowej piance. Jest to dość skomplikowane, ale piękny efekt zadziwi najbardziej wymagających gości. 


Mleko roślinne - obowiązkowy dodatek podczas spotkań towarzyskich w domu

Coraz większa liczba osób rezygnuje z mleka krowiego. Amatorów kawy z mlekiem na diecie wegańskiej lub bezlaktozowej warto poczęstować mlekiem roślinnym. W sklepach dostępne są nawet takie warianty mleka sojowego czy owsianego, które idealnie się pienią. Takie mleka roślinne nadają się nawet do stworzenia cappuccino. 

Z kolei mleko kokosowe może być wspaniałym dodatkiem do kawy po wietnamsku. Aby napój wyszedł idealnie, należy użyć gęstego mleczka i zmieszać go z kawą w odpowiednich proporcjach. Mleko kokosowe doda aromatycznej kawie słodkości i egzotycznego posmaku. 


Co do kawy?

Sama wiedza jak podawać espresso czy inne rodzaje kaw nie jest wystarczająca. Do kawy należy podać jeszcze określone dodatki. Do najpopularniejszych należą słodycze. Sprawdzą się zarówno kruche ciastka, jak i domowej roboty ciasto. Hitem ostatnich kilku lat są serniki na zimno. Są one stosunkowo proste w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Jedynym minusem jest długi czas ich przygotowania. Stężenie ciasta w lodówce zajmuje nawet całą noc. Z tego względu serniki na zimno nie nadają się na niezapowiedziane wizyty. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%