Podczas wakacyjnych wojaży chętnie poddajemy się kulinarnym eksperymentom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki.
Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki - lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca – to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie.
Składniki: 1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg; 6 krewetek koktajlowych; 1 garść prażonych orzechów nerkowca; ½ czerwonej cebuli; 1 pomarańcza; 1/3 pęczka kolendry; 1 łyżka masła; sok z ½ limonki; 4 łyżki oliwy z oliwek; sól morska, pieprz.
Przygotowanie: posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.
Smacznego!
Dominika Szalek
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz