Zamknij

Yerba mate - kilka ważnych informacji

21:38, 27.03.2019 Aktualizacja: 21:40, 27.03.2019
Skomentuj

O czym warto pamiętać, kupując pierwszy zestaw do picia yerba mate? Czy są jakieś podstawowe informacje, które należy poznać, zanim wskoczymy w bogaty i obfity świat naparu z ostrokrzewu paragwajskiego? Oczywiście! Zebraliśmy je, aby ułatwić wszystkim poszukiwania. Oto 5 rzeczy, o których musisz wiedzieć, przed zakupem swojej pierwszej Yerba Mate.

1. Yerba Mate (ostrokrzew paragwajski) pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej rośnie w Paragwaju, na północy Argentyny i południu Brazylii. Yerbę piją też sąsiedni Urugwajczycy. Jest to w tych krajach napój narodowy. Najwięcej yerba mate produkuje się w Brazylii, a kolebką rośliny jest Paragwaj.

2. Do picia yerba mate w najbardziej klasyczny, tradycyjny sposób, potrzebna jest: bombilla (rurka filtrująca, wykonywana z bambusa lub stali nierdzewnej czy srebra) oraz matero. Susz pijemy przez bombillę, spijając jego esencję i dolewając wielokrotnie wodę do naczynka. Woda do yerby powinna mieć ok. 75 stopni C. Można też zalać ją lodowatą wodą i pić na zimno. Dostępna jest również od niedawana yerba mate w saszetkach, by można było pić ją łątwiej.

3. Yerba Mate to roślina o wielokierunkowym działaniu na ludzki organizm, zawiera różne związki czynne, które współdziałając ze sobą dają jej wyjątkowe właściwości: alkaloidy ksantynowe (kofeina, teobromina, teofilina), antyoksydanty, saponiny, kompleks witamin i minerałów.

4. Susz yerba mate powstaje z ususzonych liści, gałązek ostrokrzewu, który po przetworzeniu, czyli suszeniu gorącym powietrzem lub dymem, leżakuje (są odmiany bez leżakowania, ale klasyczne rodzaje leżakują ok. 1,5-2 lata). Nabiera tym intensywnego smaku. Stąd świeże odmiany yerby są delikatniejsze w działaniu, a te mocne to leżakowane długo i suszone dymem.

5. Na rynku znajdziemy kilka podstawowych rodzajów suszu: mocny paragwajski (listki, patyczki i pył); wyważony argentyński (większe listki, patyczki, trochę pyłu lub brak); subtelny w smaku i intensywny w działaniu urugwajski (całkowicie zmielone listki, na pył); silnie pobudzające, zielone chimarrao z Brazylii (zmielone świeże liście); oraz współcześnie powstały rodzaj yerby z Brazylii - świeża, zielona yerba mate o mięsistych, dużych listkach. Wszystkie typy, gatunki i rodzaje yerba mate są do kupienia w sklepie internetowym: https://www.yerbamarket.com

Jest w czym wybierać! A najlepiej kierować się intuicją - podstawy już znasz, teraz czas na pierwsze łyki odmładzającego i witalizującego naparu z ostrokrzewu paragwajskiego!

(art. promocyjny)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%