Cele turnieju to prezentacja kuchni regionu pilskiego, aktywizacja kół gospodyń wiejskich działających w powiecie pilskim, wymiana doświadczeń kulturalnych, zebranie przepisów i receptur potraw związanych z regionem pilskim, budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych, promocja gmin należących do powiatu pilskiego.
5-osobowe zespoły przygotują jedną przekąskę zimną i jeden deser z możliwością degustacji dla 5 członków komisji konkursowej, która oceniać będzie smak potrawy. Dostarczą też organizatorowi, którym jest Powiat Pilski, receptur i przepisów przekąsek i deserów zgłoszonych do konkursu.
Ocenie podlegać będzie wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych przypraw, smak dania, sposób prezentacji, przybranie talerzy, wykorzystanie naczyń, sztućców i dekoracji, estetyka dania.
Pula nagród to aż 30.000 złotych, wspaniałe puchary dla zwycięzców i świetna zabawa.
Prócz degustacji, w programie także pokaz mody krajeńskiej, porady konsumenckie oraz stoiska doradcze instytucji rolniczych.
Impreza potrwa do godziny 14:00.
[BANER]0[/BANER]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz