Podczas wydarzenia, nad którym patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, królowała radość, entuzjazm i niepowtarzalny aromat różnorodnych potraw. To było prawdziwe święto smaków, które zapoczątkowało niesamowitą podróż kulinarną przez tradycje i wspomnienia rodzinne.
Na starcie pojawiło się 11 utalentowanych uczniów szkół podstawowych z klas 7 i 8, gotowych rywalizować w sztuce gotowania. To nie była zwykła rywalizacja - to było spotkanie pokoleń, połączenie młodości i doświadczenia, które razem miały stworzyć wyjątkowe dania.
Na stołach pojawiły się rozmaite skarby kulinarnego dziedzictwa - od tradycyjnych potraw rodzinnych po nowoczesne interpretacje ulubionych smaków. Wśród uczestników można było dostrzec wielki zapał w przygotowaniu dań, od klasycznego polskiego schabowego, przez aromatyczne dania z curry, po świeżą salsę i desery.
W wydarzeniu nie tylko o gotowanie chodziło. To była także okazja do dzielenia się historiami, tradycjami i wiedzą kulinarną.
Po 2,5 godzinach gotowania, nadszedł czas degustacji. Jury w składzie: Marta Wika - wicedyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, Anna Lidia Koper - właścicielka Restauracji Dworek Galeria Koper w Grabównie, Michał Witt - Chef kuchni restauracji Molino Grill Piła, Krzysztof Zwierski - Chef kuchni restauracji Molino Grill Piła, Andrzej Gołąbek - Chef kuchni restauracji Republika Róż by Andrzej Gołąbek Poznań, oceniało każdą potrawę pod względem smaku, prezentacji i kreatywności.
Zwyciężczynią finału II edycji Konkursu Kulinarnego „Kuchnia łączy pokolenia - Senior i Junior w kuchni” została Zofia Miedzińska ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Adama Mickiewicza w Złotowie, drugie miejsce przyznano Barbarze Ćwikła ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Olimpijczyków Polskich w Pile, a trzecie Filipowi Maćkowiakowi ze Szkoły Podstawowej im. kmdr Bolesława Romanowskiego w Miasteczku Krajeńskim.
Laureatami konkursu zostali: Wiktoria Fandrei - Szkoła Podstawowa im. kmdr Bolesława Romanowskiego w Miasteczku Krajeńskim; Emilia Gapińska - Szkoła Podstawowa im. św. Jana Pawła II w Kaczorach; Zofia Kin - Szkoła Podstawowa nr 2 im. Olimpijczyków Polskich w Pile; Natalia Masyra - Szkoła Podstawowa nr 2 im. Olimpijczyków Polskich w Pile; Sandra Michalak - Szkoła Podstawowa nr 2 im. Olimpijczyków Polskich w Pile; Jan Nadolny - Szkoła Podstawowa im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Wysokiej; Julian Wieczorek - Szkoła Podstawowa nr 2 im. Olimpijczyków Polskich w Pile; Jan Zdręka - Szkoła Podstawowa im. Komisji Edukacji Narodowej w Łobżenicy.
Prawdziwymi zwycięzcami byli wszyscy uczestnicy. Ich zaangażowanie, pasja i wspólna praca podczas tego wyjątkowego konkursu sprawiły, że każde danie było wyjątkowe i pełne miłości. Bo w końcu kuchnia łączy nie tylko pokolenia, ale także serca ludzi.
Organizatorzy pragną gorąco podziękować partnerom konkursu, którzy wsparli to wydarzenie. Byli nimi: Bank Spółdzielczy z Wysokiej; Zakłady Drobiarskie Koziegłowy Sp. z o.o.; PPHU Darpol Sp. z o.o. z Kaczor; Restauracja Pomarańczowy Fortepian z Piły; Restauracja Molino Grill z Piły; Restauracji Dworek Galeria Koper z Grabówna; Grupa Dora Metal z Czarnkowa; Gastro Centrum - wyposażenie gastronomiczne, środki czystości, serwis z Piły; Restauracja Republika Róż by Andrzej Gołąbek z Poznania; Lubiana S.A. Zakłady Porcelany Stołowej z Łubiany; PSB Mrówka Profil z Piły; Sklep Duda Miasteczko Krajeńskie; LogoHaft Haft Komputerowy z Piły; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Łobżenicy; Piekarnia Chrupek Miedzińscy sp. j. Złotów/Wysoka; Damar Fartuchy Producent z Piły; Jolanta Osowska przedstawiciel firmy Tupperware.
[FOTORELACJA]1421[/FOTORELACJA]
Badanie: połowa Polaków czuje winę z powodu ilości...
Tępe umysły = tępe komentarze.
***
16:50, 2025-05-17
Badanie: połowa Polaków czuje winę z powodu ilości...
Beznadziejny artykuł. Co to ma być w ogóle?
dziurawe gacie
15:26, 2025-05-17
Porządki na kolejce!
Rozbierają to? Super.
patataj
15:35, 2025-05-16
Pieszo z Polski do Bagdadu, w godzinę
Fajnie!
Ann
12:18, 2025-05-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz