Młode mistrzynie kuchni zachwyciły jury niebanalnym podejściem do tradycyjnego składnika - polskiej kaczki. Ich autorskie danie to prawdziwy popis kunsztu kulinarnego, kreatywności i dbałości o detale.
Na talerzu pojawiły się więc pieczona pierś z kaczki z sosem malinowo-miętowym podana z pieczonym pantówczokiem, musem brzoskwiniowo-dyniowym, pianką z topinamburu, kawiorem ogórkowo-limonkowym, oliwą pietruszkowo-miętową oraz chipsami z ziemniaka.
Kompozycja smaków, aromatów i struktur - od chrupkości chipsa, przez kremowość musu, aż po orzeźwiające nuty ziołowe - zrobiła ogromne wrażenie na komisji konkursowej, która jednogłośnie przyznała uczennicom ze szkoły w Brzostowie pierwsze miejsce.
- To nie był przypadek, tylko efekt wielu godzin pracy, prób i ciągłego doskonalenia - mówi Jarosław Seweryn, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZSCKR Brzostowo. - Oliwia i Maja to uczennice z ogromnym sercem do gotowania. Widać u nich nie tylko talent, ale też wyjątkową wrażliwość na smak i estetykę. Praca z nimi to czysta przyjemność - dodaje z dumą opiekun drużyny.
Organizatorzy konkursu zadbali o wysoki poziom wydarzenia oraz przyjazną, pełną inspiracji atmosferę, która sprzyjała twórczej rywalizacji. W konkursie wzięło udział wiele uzdolnionych drużyn z całej Polski, co tylko podnosi rangę osiągnięcia uczennic z Brzostowa.
ZSCKR w Brzostowie kolejny raz udowodnił, że kształcenie zawodowe może iść w parze z pasją i sukcesami.
Serdeczne gratulacje dla zwyciężczyń - przed Wami z pewnością jeszcze niejedna kulinarna przygoda!
0 0
Brawo .