Podczas festynu w Wolsku odbył się konkurs na najlepszą potrawę z grilla. Dwie drużyny, które zdecydowały się na udział w konkursie, zaserwowały dania godne mistrzów kuchni. Jury stanęło przed nie lada wyzwaniem, gdyż wybranie tej najlepszej potrawy było naprawdę trudne.
Do kulinarnego boju stanęły dwie drużyny: Koło Gospodyń Wiejskich w Wolsku reprezentowane przez Katarzynę Bochenek, Agnieszkę Rzelek i Monikę Zielińską oraz duet Szymon Barczak i Dagmara Derde. Panie zaserwowały wiosenny szaszłyk Sebastiana i rybę pod pierzynką. Druga drużyna podała kaszankę w jabłku i burgera.
Smak, kreatywność, innowacyjność potraw i estetykę podania oceniało jury w składzie: Ewa Kulczyńska (przewodnicząca), Małgorzata Włodarczyk i Marta Konek. Dyskusja była zacięta, gdyż obie drużyny prezentowały bardzo wysoki kulinarny poziom i wybór był naprawdę trudny. Ostatecznie szalę zwycięstwa przechyliła doskonała kompozycja smaku, jaka zaskoczyła jury w potrawie przygotowanej przez Szymona Barczaka i wybór padł na kaszankę w jabłku. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca był bon o wartości 300 zł. Członkinie KGW z Wolska otrzymały bon o wartości 200 zł.
Podczas podsumowania konkursu i wręczenia nagród wójt gminy Miasteczko Krajeńskie zapowiedziała, że kolejny konkurs kulinarny odbędzie się podczas lipcowego festynu historycznego w Wolsku. Tym razem uczestnicy zmierzą się z gotowaniem na wolnym ogniu. Natomiast na jesień zaplanowano konkurs na potrawy z jabłek.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz