Kompletując wyposażenie kuchni, wybieramy kolejno garnki, zastawę stołową, sztućce i - oczywiście - komplet noży kuchennych. Przed zakupem pierwszego z brzegu zestawu, warto wziąć pod uwagę szczególny rodzaj noży, czyli noże japońskie. Czym charakteryzuje się taki sprzęt kuchenny i jakie noże japońskie warto mieć w swojej kuchni?
Dlaczego noże japońskie są wyjątkowe?
Dobre noże kuchenne powinny być ostre, odpowiednio wyważone i trwałe. Kryteria te spełniają na najwyższą ocenę noże japońskie, które produkuje się ze stali nierdzewnej z dodatkiem węgla. Materiał na ostrza jest hartowany (najczęściej w lodzie), a następnie ostrzony i szlifowany. Najważniejszą cechą noży japońskich jest ich ostrość i precyzja. Mówi się, że takie noże pracują bez udziału kucharza, idealnie leżą też w dłoni i pozwalają błyskawicznie przygotowywać wszelkie potrawy z mięs, ryb, warzyw i owoców. Warto podkreślić jednak, że zachowanie jakości takich ostrzy wymaga szczególnej pielęgnacji. Noże japońskie ostrzy się z pomocą kamieni syntetycznych lub półsyntetycznych o odpowiedniej gradacji. Dopiero wtedy można mieć pewność, że posłużą w kuchni wiele lat.
Jakie modele noży japońskich warto mieć w swojej kuchni?
To, jakich noży japońskich możemy potrzebować w swojej kuchni zależy w głównej mierze od tego, co będziemy w niej przygotowywać. Wyróżnia się następujące rodzaje noży japońskich:
- uniwersalny nóż Santoku, czyli nóż szefa kuchni o uniwersalnym zastosowaniu, nadający się do plastrowania, krojenia i siekania, posiada długie i szerokie ostrze, pozwalające przenosić pokrojone produkty,
- nóż Usuba, czyli nóż podobny do tasaka, dedykowany plastrowaniu warzyw i owoców (niemrożonych!),
- nóż Gyuto, uniwersalny nóż podobny do noża Santoku, ale dłuższy i węższy, nadaje się do plastrowania, siekania i krojenia, a także do zadań precyzyjnych, jak wykrajanie mięsa spomiędzy kości,
- nóż Yanagiba, czyli nóż do sushi z długim i wąskim ostrzem, idealny do filetowania i porcjowania mięsa, a także plastrowania innych produktów,
- nóż Nakiri, czyli mały tasak z cienkim i stosunkowo wąskim ostrzem do krojenia i plastrowania warzyw i owoców, a także szatkowania ziół,
- nóż Takohiki podobny do noża do sushi, ale pozbawiony spiczastego koniuszka, posiada długie, wąskie i cienkie ostrze, dedykowany jest krojeniu ryb i owoców morza,
- nóż Kiritsuke, czyli nóż będący połączeniem ostrzy typu Ursuba i Yanagiba, nadający się do krojenia warzyw, ryb i mięsa, posiada ostry, cienki szpic odpowiedni do oprawiania ryb czy zdejmowania skóry z mięsa,
- nóż Deba, czyli nóż ciężki, masywny, odpowiedni do odcinania rybich głów i ogonów, krojenia warzyw i mięs bez szarpania,
- nóż Bunka, czyli nóż do mięsa i ryb, gwarantujący precyzyjne cięcie, nadaje się też do plastrowania, szatkowania i krojenia innych produktów,
- nóż Oroshi, czyli połączenie noża Deby i Yanagiby, ostrze przeznaczone do oprawiania średnich i dużych ryb, węższe i dłuższe niż w przypadku ostrza Deba, ale też krótsze, szersze i grubsze niż nóż Yanagiba.
Warto podkreślić, że chociaż cena noży japońskich może odstraszać, to ich zakup stanowi inwestycję na długie lata - oczywiście pod warunkiem przestrzegania zasad korzystania z danego ostrza i jego pielęgnacji.
Uchwalono budżet gminy Białośliwie na 2026 rok
Jeszcze raz ja, Jarząbek Wacław, Bo zeszłym razem nie pisałem, bo zapomniałem. Łubu bubu, łubu dubu, niech żyje nam wójt naszego klubu. Niech żyje nam! To pisałem ja - Jarząbek.
Jarząbek
16:20, 2025-12-19
Powiat ma budżet na 2026 rok. "Bezpieczny i stabilny"
Starosta stabilny jak Brunek stabilna gmina Kaczory.
wieśniak
16:18, 2025-12-19
Uchwalono budżet gminy Białośliwie na 2026 rok
Czasem aż oczy bolą patrzeć, Jak się przemęcza, dla naszej gminy, Wójt Dawid Tatera, Naszej Gminy Białośliwie. Ciągle pracuje, Wszystkiego pilnuje i jeszcze inni, Niektórzy, wtykają mu szpilki, To nie ludzie - to wilki! To pisałem ja, Jarząbek Wiesław trener II klasy.
Jarząbek
16:07, 2025-12-19
Był nazbyt niecierpliwy. Nie wiedział o nieoznakowanym
Odrazu czuje sie bezpieczniej!!!! Szkoda ze jak potrzeba jest np kierowania ruchem to ich niema (stałem prawie 4h w korku) bo za to nie robi sie tabelek kipia i nic poza tym!!!!!!!
Kiero
13:51, 2025-12-19