Zamknij

Ekologiczny catering i dania na wynos

08:18, 28.01.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:18, 28.01.2020

Rosnąca świadomość ekologiczna nie pozostawia wyboru nie tylko producentom, ale i użytkownikom opakowań na wynos. Czasy, kiedy bez żadnej szkody wizerunkowej można było klientowi podczas jedzenie w foliowej torebce i plastikowej misce z dodatkiem plastikowych sztućców powoli odchodzą w zapomnienie. Przyszedł czas na zupełnie inne rozwiązania. 

  1. Catering w nowej formie
  2. Jedzenie na wynos

Catering w nowej formie

Urządzając catering, czy jest to lunch biznesowy czy rodzinne przyjęcie w ogrodzie, zawsze trzeba zdecydować, czy korzysta się z tradycyjnej zastawy czy rozwiązań jednorazowych. Nie miejsce tutaj, aby omawiać plusy jednego i drugiego, trzeba natomiast podkreślić, że jednorazówki ostatnio cieszyły się bardzo złą opinią ze względu na ich nieekologiczność. Producenci opakowań na wynos postanowili więc ułatwić życie przedstawicielom gastronomii. Obecnie obok tradycyjnych, plastikowych talerzyków, miseczek i kubków, można znaleźć naczynia biodegradowalne. Są one wykonane z bardzo różnych materiałów, wybór zależy więc od indywidualnych preferencji danego klienta. Bez problemu można kupić BIO pojemniki, talerzyki, kubki. Absolutnym hitem są naczynia z otrębów, które można zjeść. Wykorzystanie tego typu zastawy na standing party sprawia, że organizator jawi się jako osoba, która myśli o planecie, jest przedstawicielem firmy odpowiedzialnej, zaangażowanej, profesjonalnej. 

Jedzenie na wynos

Absolutną rewolucję przechodzi również ta część lokalów gastronomicznych, która proponuje swoim klientom dania na wynos. Zamiast plastikowych toreb obecnie jedynym sensownym rozwiązaniem są torby papierowe. Zamiast plastikowych słomek do napojów lepiej dołączyć słomki papierowe lub ze słomy (w lokalu warto wypróbować szklane lub metalowe słomki wielokrotnego użycia). Również naczynia, w których przewodzi się dania powinny być bio. Najłatwiej jest w daniami typu hamburger, tortilla, frytki - wszystkie tego typu dania można zapakować albo w personalizowany papier lub papierowe kartony. W przypadku dań bardziej wymagających takich jak zupy czy inne dania ciepłe, konieczne jest sięgnięcie po inne rozwiązania. Na rynku dostępne są już jednak opakowania biodegradowalne, które jednocześnie pomagają zachować jak najdłużej odpowiednią temperaturę dania. Oczywiście do środka należy dorzucić sztućce drewniane zamiast plastikowych. Można być pewnym, że na większości klientów tego typu sposób zapakowania dania na wynos z pewnością spotka się z aprobatą i wysoką oceną dla całej restauracji. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%