Zamknij
REKLAMA

Grill gazowy czy węglowy? Podpowiadamy

13:56, 24.08.2020 | materiały partnera

Grille węglowe, głównie ze względu na niską cenę i przyzwyczajenia użytkowników, cały czas są kupowane chętniej od gazowych. Jednak te ostatnie mają wiele korzystnych cech – już dziś mogą z powodzeniem zastąpić grille węglowe, bo nie tylko im dorównują, ale są od nich w wielu aspektach znacznie lepsze.

Kontrola

Grille gazowe dobrej jakości – możesz zobaczyć je na przykład w sklepie https://cloveris.pl/pl/c/Grille-gazowe/140 – dają pełną kontrolę nad płomieniem. Ponieważ paliwo dostarczane jest w stałych ilościach, nie ma problemu buchającego ognia, a więc i spalenizny na daniu przygotowywanym na ruszcie. Poza tym sama konstrukcja grilla jest już zoptymalizowana. W przypadku węglowych zmiana ilości dodanego paliwa będzie wpływała na to, jak będzie ono się spalało: czy tylko się żarząc, czy może płonąc. Wybierając grill gazowy, po prostu ma się pewność stałych i w pełni kontrolowanych parametrów, a to ważne nie tylko w przypadku najbardziej wysublimowanych dań.

Trwałość

Jednym z powodów, dla których grille tradycyjne są tanie, jest fakt, że tak naprawdę są to często produkty obliczone na jeden, może dwa sezony. Wykonuje się je z cienkiej blachy niskiej jakości, a ponieważ spalanie węgla powoduje przyspieszenie korozji, to po dwóch latach używania naprawdę nie ma już nawet czego czyścić. Taki grill nadaje się do wyrzucenia. Grille gazowe nie tylko są wykonywane ze znacznie lepszego materiału, ale też ich konstrukcja sprawia, że w każdych warunkach są łatwiejsze do utrzymania w czystości. Samo paliwo też jest zdecydowanie mniej szkodliwe dla materiału, więc taki grill, choć kosztuje niemało, będzie służył przez wiele, wiele lat.

Ekologia

Węgiel – nawet w takich ilościach, w jakich jest spalany w grillu – nie jest przyjazny środowisku. To tym istotniejsze, że jako brykiet często sprzedawany jest węgiel o wysokiej zawartości siarki. Nawet jeśli zignorować wpływ tego paliwa w szerszej skali, to już samo sprzątanie grilla i usuwanie popiołu po grillowisku w ogrodzie może zniszczyć na przykład trawnik albo rabatki. Z oczywistych względów w grillu gazowym ten problem nie występuje. Zupełnie przy okazji – pył węglowy, również ten zawieszony w dymie i osiadający na przygotowywanych potrawach, jest prawdopodobnie jednym z czynników zwiększających ryzyko zapadnięcia na kilka bardzo nieprzyjemnych chorób. Raczej nie warto tego ryzyka podejmować.

Nie tylko duże grille

Na koniec warto jeszcze przypomnieć, że dziś grille gazowe to nie tylko potężne narzędzia do profesjonalnych kuchni, ale także bardziej kompaktowy sprzęt do przydomowego ogrodu. Cena takiego udogodnienia też w ostatnich latach spadła, więc to tylko dodatkowe powody, aby zastanowić się nad zmianą dotychczasowej koncepcji grillowania.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA