Zamknij
REKLAMA

Jakie są pomysły na wykorzystanie kawy w kuchni?

20:27, 12.01.2022 | artykuł sponsorowany
Skomentuj
REKLAMA

Kawa ziarnista jest znana i ceniona na obszarze Europy już od wielu lat. Co ciekawe, ziarna kawy znajdują zastosowanie nie tylko w postaci typowego napoju pełnego wyrazistego smaku oraz intensywnego aromatu, ale również w innych obszarach gastronomii.


Kawa w formie napoju

Typowy napar z kawy ceniony jest za swoje prozdrowotne właściwości, w tym choćby korzystny wpływ na układ krwionośny czy efektywną pracę mózgu i poprawę koncentracji. W zależności od sposobu parzenia oraz zastosowanych gatunków kawy wyróżnić można odmienne rodzaje kawy, w tym na przykład zachwycające intensywnością smaku i aromatu espresso. Cechuje się ono gęstą konsystencją i powinno być przygotowywane jedynie z wyselekcjonowanych ziaren kawy. W tym przypadku polecana jest jasno palona kawa speciality, której orzechowy aromat nie został przytłumiony przez dym. O to od wieków dba dobra palarnia kawy. Ponadto kawa ziarnista może być stosowana w celu przygotowania cappuccino ze spienionym i mocno ubitym mlekiem, macchiato, latte macchiato czy lungo.


Kawa pod postacią koktajlu

Ziarna kawy mogą stanowić inspirację do tworzenia koktajli. Tego typu napój może nawet z powodzeniem zastąpić pierwsze śniadanie. Zawiera on zwykle owoce leśne i cytrusowe. W celu przygotowania tego koktajlu espresso należy połączyć z mlekiem kokosowym, mlekiem ryżowym, bananami, wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym oraz wanilią i kostkami lodu. Na bazie ziaren kawy można również przyrządzić tak zwany Cold brew z kremem kokosowym. W tym przypadku zmielone ziarna kawy mogą być z powodzeniem łączone z kwiatem lawendy, laską wanilii czy innymi ziołami. Kawowe Dark and Stormy to propozycja z alkoholem. Koktajl zawiera espresso, rum, piwo imbirowe oraz limetkę i kostki lodu. W przypadku kawowych koktajli możliwości są niemal nieograniczone i obejmują koktajl kawowy z pomarańczą, z borówkami amerykańskimi, z awokado, kakao i miodem czy z kiwi i spiruliną.


Kawa w słodkościach

Ziarna kawy mogą być również z powodzeniem dodawane do ciast, w tym choćby tortów kawowych przyrządzanych w domu. W tym przypadku warto wspomnieć również o cieście kawowym. Jest ono szybkie do przygotowania i wymaga sporządzenia masy kawowej. Jest ona często wykorzystywana w domowym cukiernictwie i obejmuje połączenie kawy i żelatyny. Po ubiciu w osobnym naczyniu śmietany z cukrem pudrem składniki należy wymieszać. Tego typu masa kawowa jest zwykle zestawiana ze świeżo upieczonym biszkoptem. Kawą można również nasączać ciastka biszkoptowe, co powala zaoszczędzić cenny czas. W domach chętnie przygotowywane jest również ciasto kawowe z migdałami. Wykonuje się je bardzo szybko, a w całym domu unosi się przyjemny kawowy aromat. Poza tym kawa dość często stanowi składnik placków, a liczne lodziarnie oferują nawet lody kawowe. Co ciekawe, w tym przypadku możliwy jest szeroki wybór smaków uzyskiwany w zależności od rodzaju i gatunku zastosowanych ziaren kawy. Poza tym w ofercie godnych polecenia kawiarni bez trudu można odnaleźć liczne ciasta z dodatkiem kawy, w tym choćby kostkę orzechową z kawową galaretką, torty bezowe z kawą i malinami, kakaowe bananowce z kawą, placki z masą cappuccino czy kostki kawowe.


Kawa jako wzmocnienie smaku

Choć zestawienie kawy z mięsem może wydawać się mało oczywiste, to rzeczywistość jest zgoła odmienna. Wiedzą o tym doskonale najwybitniejsi szefowie kuchni, którzy kawę dodają choćby do gulaszu mięsnego. Dzięki temu smak serwowanych przez nich potraw jest bardziej wyraźny i mniej oczywisty. Zmielone ziarna kawy mogą również zostać zmieszane z przyprawami do grilla. Ich połączenie z solą i pieprzem daje unikalny oraz zaskakujący smak. Dodanie ziaren kawy do marynaty kurczaka nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.

(artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (1)

kąsumętkąsumęt

0 0

Kawę w kuchni należy zemleć w młynku, zaparzyć, wypić, fusy do kubła na śmioeci, pójść dokibla i się wysikać. 20:47, 14.01.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
0%