Zamknij

W „Gastronomiku” zapachniało włoską kuchnią. Taką z pokolenia na pokolenie

07:58, 23.03.2024 ZSG Piła Aktualizacja: 11:55, 23.03.2024
Skomentuj fot. ZSG Piła fot. ZSG Piła

Kuchnia włoska była tematem marcowych zajęć Szkolnego Koła Młodego Technologa, które działa w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować proste i smaczne potrawy na bazie popularnych receptur.

Celem zajęć było uświadomienie młodzieży prostoty wykonania potraw włoskich wynikającej z niewielkiej ilości użytych do produkcji składników przy jednoczesnym bardzo dobrym zbilansowaniu; zwrócenie uwagi na jakość, a nie ilość składników użytych do produkcji oraz historię receptur wynikającą z przekazywania ich z pokolenia na pokolenie przez matki i babcie, a nie wielkich, uznanych kucharzy; możliwość łatwego odtworzenia receptury przy niewielkim wysiłku.

  

- Poprzez kulinarne podróże po świecie, Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile chce dołożyć małą cegiełkę do propagowania i rozpowszechniania włoskich przysmaków - mówi Julia Piecyk, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

(ZSG Piła)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%