Już po raz czwarty Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krajna nad Notecią” organizuje imprezę „Kulinarna Krajna”.
Celem kuchennych rywalizacji jest zachowanie, prezentacja oraz promocja dorobku kulinarnego naszego regionu, a także pobudzenie zaangażowania lokalnych społeczności w rozwój obszaru Krajny z wykorzystaniem zasobów naturalnych i kulturowych. Zadanie przyczyni się do wymiany dobrych praktyk i doświadczeń w zakresie upowszechnienia tradycyjnej kuchni regionalnej.
Impreza organizowana jest przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Krajna nad Notecią" wspólnie z Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Motywem przewodnim tegorocznej edycji konkursu będzie kapusta, która musi się znaleźć w każdym prezentowanym przez Koła Gospodyń Wiejskich produkcie. Do rywalizacji staną gospodynie z KGW Tomaszewo, Byszki, Nowa Wieś Ujska, Pobórka Wielka, Białośliwie, Szydłowo, Grabówno, Wiktorówko, Kaczory, Dziembówko, Rzadkowo, Czajcze, Wysoczka, Pokrzywnica, a także z Gminnej Rady Kobiet - koła w Wiktorówku i Izdebkach oraz z Koła Gospodarzy Wiejskich z Szydłowa.
Smakowitości z kapustą w roli głównej zostaną zaprezentowane 20 listopada o godzinie 15.00 w świetlicy wiejskiej w Szydłowie. Będzie też okazja do degustacji.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz