Valerio Valle, wielokrotnie nagradzany pizzaiolo, zdobył uznanie na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i innych krajach. Jest także wyróżniony tytułem Ambasciatore del Gusto (Ambasador Smaku), nadawanym wybranym włoskim kucharzom za promowanie włoskich tradycji kulinarnych na całym świecie. Niedawno mogliśmy go też oglądać w polskiej edycji MasterChef Nastolatki.
Tutti Santi to jedyne miejsce w Polsce, gdzie można skosztować pizzy według jego mistrzowskiej receptury. Bo choć pizza to bardzo popularne danie, gdy powstaje według receptury jednego z najbardziej utytułowanych pizzaiolo na świecie nie ma ona sobie równych.
Podczas swojej wizyty przed otwarciem restauracji w Pile, Valerio Valle wyjaśniał, że pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, wymagającą dużej cierpliwości i pasji, co przekłada się na jej wyjątkowy smak. Ciasto dojrzewa w precyzyjnie określonych warunkach, przechodząc ponad 300 procesów chemicznych, co sprawia, że serwowana pizza jest lekkostrawna i delikatna.
Oprócz techniki przygotowania ciasta, warto wspomnieć o składnikach używanych w Tutti Santi. Większość z nich sprowadzana jest bezpośrednio z Włoch od wybranych dostawców. Są to między innymi mąka o odpowiedniej zawartości białka, włoska oliwa oraz oryginalne włoskie sery jak Mozzarella di Bufala, Pecorino Romano, Provolone i regionalne wędliny - Prosciutto Crudo, Pancetta, czy Bresaola. Dzięki tym wysokiej jakości produktom, nawet proste połączenia smakowe stają się wyjątkowe.
W menu restauracji znajduje się kilkadziesiąt kompozycji smakowych, zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych. Menu zostało ciekawie podzielone na kilka kategorii, które mogą stanowić interesującą lekcję włoskiej kuchni – od klasycznych pizz, przez pizzę premium z wyszukanymi, regionalnymi składnikami, po pizze bianci bez pomidorowego sosu. Tutti Santi udowadnia, że pizza na bazie idealnie dobranych serów czy sosu z oliwy i przypraw może zachwycić zarówno gości restauracji, jak i jury na Mistrzostwach we Włoszech.
Tutti Santi to miejsce, gdzie można nie tylko dobrze zjeść, ale także spędzić czas w pięknym i klimatycznym otoczeniu. Sercem restauracji jest profesjonalny, włoski piec, w którym płonie prawdziwy ogień, a goście mogą na żywo podziwiać pizzaiolo w trakcie przygotowywania pizzy. Wnętrze restauracji zostało urządzone w industrialnym stylu z gotyckimi elementami, tworząc unikalny charakter miejsca. Aranżacja wnętrza, autorstwa krakowskiego studia projektowego LSD, została nagrodzona prestiżową nagrodą Best Shop Concept na targach Retail
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz