Zamknij

W Pile wybiorą najlepszą potrawę z jajem i palmę wielkanocną

16:18, 20.03.2025 Aktualizacja: 16:20, 20.03.2025
Skomentuj

To druga edycja konkursu pn. „Konkurs z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną”, organizowanego przez zarząd województwa wielkopolskiego. Konkurs nawiązuje do najważniejszych symboli świąt Wielkiej Nocy - jajka i palmy. Jego adresatami Koła Gospodyń Wiejskich, dla których uczestnictwo jest okazją do zaczerpnięcia z dorobku pokoleń i zaprezentowania niezwykłych potraw i przepięknie wykonanych palm.

Wielkanoc nosi wiele symboli kultywowanych w polskich domach od pokoleń. Do najbardziej rozpoznawalnych zaliczyć można palmy oraz jajka.

Zarząd województwa wielkopolskiego organizując konkurs zachęca Koła Gospodyń Wiejskich do kultywowania tradycji związanych ze świętami wielkanocnymi, identyfikacji i promowania regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów i potraw.

Celem konkursu jest zachęcenie Kół Gospodyń Wiejskich do dalszej aktywności w zakresie pielęgnowania i popularyzowania tradycji związanych z Niedzielą Palmową oraz Wielkanocą, poszerzenie wiedzy na temat tradycyjnych technik wyrobu palm wielkanocnych oraz przekaz wartości i tradycji ludowej.

Ponadto konkurs sprzyja popularyzacji lokalnych dań stanowiących dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Koła Gospodyń Wiejskich korzystając z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy oraz wyjątkowe zdolności plastyczne przy wykonaniu Wielkanocnych palm.

- Ten konkurs to okazja do kultywowania licznych tradycji związanych z okresem wielkanocnym. Konkurs daje także możliwość integracji, wymiany pomysłów oraz inspiracji przez Koła Gospodyń Wiejskich by na naszych stołach przywrócić dawne zwyczaje i potrawy. Jego odbiorcami są Koła Gospodyń Wiejskich, które swoimi talentami zdobniczymi i kunsztem kulinarnym  zawsze pozytywnie zaskakują, nie mając sobie równych - mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Konkurs zostanie przeprowadzony w trzech kategoriach: potrawa wytrawna, potrawa na słodko oraz palma wielkanocna. W ramach kategorii potraw poddane ocenie zostaną: sposób prezentacji potrawy, walory smakowe i zapachowe oraz związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Z kolei w kategorii palm ocenione będą: jakość, estetyka wykonania, trwałość konstrukcji, kreatywność oraz związek z regionem i jego tradycją. Przy czym wysokość palmy wielkanocnej nie może być mniejsza niż 50 cm.

Finał konkursu, który odbędzie się w sobotę 22 marca w Pile, jest wspaniałą okazją do integracji lokalnej społeczności, która może poznać tradycje z innych stron Wielkopolski. Zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski w ramach licznych konkursów jest ogromne. Często blisko sto kół uczestniczy w poszczególnych wydarzeniach organizowanych przez samorząd województwa wielkopolskiego i dowodzi chęci promocji lokalnego folkloru, potrzeby wspólnego spędzenia wolnego czasu oraz rywalizacji.

Na autorów najlepszych potraw wytrawnych, słodkich oraz palm wielkanocnych czekają atrakcyjne nagrody.

(UMWW)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

666666

1 0

Już ja wam kur.. zrobię święta. ave satan

17:06, 20.03.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%