Zamknij
REKLAMA

Ser z ziemniaka, zupa z liści, chipsy z obierek. Jadły nawet niejadki!

11:50, 15.07.2021 | KDK
Skomentuj fot. KDK
REKLAMA

Ser z ziemniaka, zupa z liści, kiszona marchewka i chipsy z obierek ziemniaka - tych i innych niecodziennych potraw można było spróbować podczas Ekośrody u Wyspiarza.

14 lipca w gościnnych progach Wyspiarza społecznicy z Klubu Dobrego Klimatu próbowali przekonać pilan, że dbanie o przyrodę na co dzień jest proste, intuicyjne i tanie. Zainteresowanie tematem było duże.

- Zgodnie z powiedzeniem, że droga do serca wiedzie przez żołądek, postanowiliśmy przekonać do ekologicznych nawyków za pomocą jedzenia. Nasza członkini Dagmara Hoffmann przygotowała pyszne potrawy wegetariańskie w duchu zero waste. Użyła produktów, które zwykle trafiają do pojemnika na odpady. Jadły nawet niejadki - zapewnia Zuzanna Błaszczyk-Koniecko, specjalista do spraw komunikacji i wizerunku w Altvater Piła, koordynatorka KDK.

- Marnujemy ogromne ilości jedzenia. Często nie wiemy jak tę żywność przetworzyć. Nie mamy świadomości, że coś, co zwykle trafia do śmietnika, a w najlepszym razie do kompostownika, w ogóle można zjeść - dodaje prowadząca warsztaty Dagmara Hoffmann.

- Przyszłam tutaj z ciekawości. Trudno było mi wyobrazić sobie ser z ziemniaka i zupę z liści. Przyznam szczerze, że podchodziłam do tego sceptycznie, ale okazało się, że potrawy były naprawdę bardzo smaczne - opowiada jedna z uczestniczek warsztatów. - Kiszonki, ser, twaróg i zupa na pewno na stałe zagoszczą na moim stole, bo staramy się z rodziną ograniczać ilość zjadanego mięsa. Czasami brakuje nam inspiracji na nowe potrawy. Te, których próbowałam podczas warsztatów, są tak niecodzienne, że wcześniej nigdzie się z nimi nie zetknęłam.

Największymi hitami środowych warsztatów były ser z ziemniaka i zupa z liści. Na prośbę uczestników warsztatów podajemy przepisy:

Ser z ziemniaka: ugotować 4 ziemniaki, dodać 4 łyżki oleju, 3 łyżki płatków drożdżowych i ulubione przyprawy, zmiksować.

Zupa z liści: na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać liście rzodkiewki, kalarepy i marchwi, dołożyć pokrojonego ziemniaka, przesmażyć, zalać bulionem warzywnym, gotować aż ziemniak zmięknie, zmiksować.

Kolejne spotkanie z cyklu Ekośroda u Wyspiarza odbędzie się 28 lipca. Tego dnia dr Paweł Michał Owsianny z Nadnoteckiego Instytutu UAM i Pile i Grzesiek Marciniak Jr. z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego odpowiedzą na pytanie, jak uratować świat przed katastrofą klimatyczną. Przyczynkiem do dyskusji będzie film "Można panikować" Johnatana L. Ramseya.

Z kolei 11 sierpnia odbędą się warsztaty wytwarzania kosmetyków zero waste, które poprowadzi Joanna Przybył z Warsztatowni.

(KDK)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (5)

ww

0 1

polędwica z kerguleny 🙁 15:02, 15.07.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

XX

0 0

Dla ciebie w, surströmming - szwedzki przysmak. 01:47, 16.07.2021


filuterny fiutfiluterny fiut

0 1

członek z ramienia. 18:10, 15.07.2021

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

kucharz doskonałykucharz doskonały

0 1

A Cygan zrobił zupę z gwoździa. 18:16, 15.07.2021


AdiAdi

0 1

Coś mało chętnych na przysmaki od lewaków. 21:16, 15.07.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
0%