Lody rzemieślnicze są puszyste, aksamitne i gładkie – jednym słowem pyszne. To główny powód ich rosnącej popularności. Myślisz o rozszerzeniu działalności i produkcji lodów z lokalnie dostępnych składników? Frezer lodów to podstawowe urządzenie, którego potrzebujesz. Dowiedz się, jak je wybrać.
Aby sprzedawać lody własnej produkcji w prowadzonej cukierni, kawiarni czy hotelowej restauracji, musisz zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Jednym z najpopularniejszych urządzeń jest frezer lodów. To maszyna do lodów, która w zaledwie kilka minut zamienia płynną masę lodową w gotowy wyrób o odpowiedniej konsystencji – rozpływający się w ustach lodowy deser pozbawiony grudek i kryształków lodu.
Zaopatrując się we frezer do lodów, możesz rozpocząć produkcję własnych lodowych deserów na zapleczu. To również sposób na zwiększenie obrotów w sezonie letnim i urozmaicenie oferty lokalu – rzemieślnicze lody mogą być składnikiem produktów dostępnych w karcie.
Jednolitą konsystencję lodów uzyskuje się w procesie produkcji poprzez użycie specjalistycznego urządzenia – frezera lodów. Jak jednak działa maszyna do lodów? Składa się ona z wielu elementów, ale kluczowe są:
Po wlaniu do urządzenia mieszanka lodowa podlega intensywnemu mieszaniu, ubijaniu, napowietrzaniu i schładzaniu aż do przekształcenia jej w gotowy produkt, czyli lody.
Współczesne maszyny do produkcji lodów mogą być sterowane m.in. za pomocą przycisków, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie dokładnej kontroli nad procesem wytwarzania lodów. Nowoczesne urządzenia są też w pełni zautomatyzowane i oferują użytkownikowi wybór kilku programów pracy.
Na rynku są dostępne różne maszyny do produkcji lodów. Będąca dostawcą sprzętu gastronomicznego Firma Hert na swojej stronie internetowej hert.pl proponuje urządzenia nablatowe i wolnostojące. Jednak rozmiar maszyny do produkcji lodów to tylko jeden z kilku parametrów, które należy wziąć pod uwagę.
Czym się kierować podczas wyboru maszyny do produkcji lodów:
Tym, co umożliwia frezer lodów, jest szybka i efektywna produkcja lodów. Tak przygotowany mrożony deser jest przy tym wyjątkowy, bo puszysty i kremowy. Jeżeli dodać do tego wysokiej jakości składniki, w tym sezonowe owoce, to nie powinno dziwić, że taki wyrób skutecznie przyciąga klientów.