Federacja Polskich Banków Żywności poinformowała PAP, że w dniach 25-26 listopada w ponad 2 tys. sklepów w całej Polsce - zarówno w sieciach handlowych jak i w mniejszych palcówkach - przeprowadzona zostanie stacjonarna zbiórka żywności dla potrzebujących. To już 26. świąteczna zbiórka. W tym roku odbędzie się ona pod hasłem "Święta godne, a nie głodne".
Federacja Polskich Banków Żywności pod hasłem "Święta godne, a nie głodne" przeprowadzi 26. edycję świątecznej zbiórki żywności. Akcja trwać będzie w dniach 25-26 listopada, a żywność będzie można zostawić w ponad 2 tys. sklepów. W ub.r. w ten sposób udało się zebrać 250 ton żywności.
W wybranych sklepach ustawione zostaną specjalne kosze, do których będzie można włożyć produkty żywnościowe z długim terminem przydatności jak np. ryż, mąka, kasza, makaron, konserwy, przetwory, czy słodycze. Akcję będzie można również wesprzeć finansowo za pośrednictwem strony internetowej https://zbiorkazywnosci.pl/. Za zebrane w ten sposób pieniądze zostanie zakupiona żywność dla potrzebujących.
Federacja przyznała, że wcześniej pandemia, a obecnie trudna sytuacja gospodarcza, wpłynęły na zainteresowanie akcją i tym samym ilość zbieranych produktów w ramach świątecznej akcji. Przed 2020 rokiem banki żywności zbierały rocznie średnio 700 ton produktów. Najgorszy był pandemiczny 2020 rok, kiedy zebrano zaledwie 76 ton żywności. Rok temu w ramach świątecznej akcji było to już 250 ton.
- Obecnie żyjemy w naprawdę ciężkich czasach. Podwyżki cen sprawiły, że w skrajnym ubóstwie znajduje się 1,6 mln Polaków, a wiele osób nierzadko większą część przychodu musi przeznaczać na żywność. Podczas zbliżającego się okresu bożonarodzeniowego nie zapominajmy o najbardziej potrzebujących, którzy nie mają możliwości spędzenia Świąt w gronie najbliższych, przy stole pełnym potraw
- wskazała prezes Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła, zachęcając do wzięcia udziału w świątecznej akcji zbiórki żywności.
Banki żywności przypominają ponadto o problemie marnotrawstwa żywności. Na świecie marnotrawi się 1/3 wyprodukowanej żywności, co stanowi 1,3 mld ton. W Polsce, zgodnie z raportem Federacji, to jest 5 mln ton żywności, z czego 3 mln ton to straty wygenerowane przez gospodarstwa domowe. Najczęściej marnowanymi produktami są: pieczywo (37,1 proc.), owoce (30,3 proc.), warzywa (24,1 proc.), wędliny (16,6 proc.).
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 banki żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE.
Dzięki działalności banków, w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58 tysięcy ton artykułów spożywczych. A z pełną listą sklepów biorących udział w akcji można zapoznać się TUTAJ.
IBRiS dla PAP: spada zaufanie społeczeństwa do Kościoła
wszyscy zli
nie
22:19, 2025-09-17
Wyrwał 73-latce torebkę i uciekł
uciekł skoro go złapali
jak
22:15, 2025-09-17
Wyrwał 73-latce torebkę i uciekł
32-letni chłopie, jesteś mężczyzną, czy frajerem? Bo trzeba być frajerem, żeby napadać na staruszki.
jego mosc
16:24, 2025-09-17
IBRiS dla PAP: spada zaufanie społeczeństwa do Kościoła
zadziwiające jest to,że tym pasożytom,zwyrodnialcom i złodziejom ufa jeszcze ktokolwiek ! 😠
najbardziej
10:15, 2025-09-17
0 0
Każdy dostaje 500+, 300+, 13 i 14 emeryturę i jeszcze im mało?
0 0
zbierają żywność dla biedoty,a miągwa Maląg głosi,że ubóstwo u nas nie istnieje,ale spójrzcie tylko na tę twarz ! ?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz