Muzeum Ziemi Złotowskiej zaprasza na drugi wykład towarzyszący wystawie "Drogi do Niepodległej na Krajnie Złotowskiej" - z okazji 100-lecia Niepodległości Polski. Wykład "Kuchnia 100 lat temu" wygłosi Anna Sergott z Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią.
Anna Sergott: - Kuchnia doby odzyskania niepodległości oscylowała między dwoma skrajnościami, z jednej strony skrajna bieda i kłopot z pozyskaniem podstawowych produktów ot choćby chleba, z drugiej rauty i bankiety w pałacach i dworkach organizowane z różnych okazji, jak choćby wizyty Marszałka Piłsudskiego, który chętnie odwiedzał ziemiańskie siedziby. Polska była krajem zrujnowanym wojną, jej gospodarka w byłych zaborach była na różnym poziomie rozwoju, naród czekał zatem ogromny wysiłek przy odbudowie kraju. W pierwszych latach świeżo odzyskanej wolności brakowało wszystkiego, łącznie z chlebem. Na inne towary rząd nakładał koszmarne akcyzy by ratować budżet, jednocześnie zachęcał lub wręcz zmuszał do zakupu takich towarów - przykładem może być cukier - to tamten czas wylansował powiedzenie "cukier krzepi" lub "matko nie żałuj dziecku cukru".
Wykład odbędzie 11 grudnia o godzinie 13.00 w sali kinowej ZCAS w Złotowie. Wstęp wolny.
Będzie potańcówka retro. Zagra DJ Kwiatek
Przeciez nie bylo potancowki.
Jadzia
11:02, 2025-07-12
Antysemita Braun
De_bile dyskutują o prawach i poglądach super de_bila zamiast skierować się całą grupą do poradni psychiatrycznej.
Znak czasów
10:46, 2025-07-12
Wykonawca rozbudowy DK22 Człopa-Wałcz wybrany
Dzięki PiS 🫶
👍
10:18, 2025-07-12
Milion złotych dotacji na fotowoltaikę w DPS-ach
Dzięki pis
👍
10:16, 2025-07-12
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz