Na staż wyjechali uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz kucharz. W Portugalii przebywali wraz z koordynatorami projektu, którymi są: Violetta Schott i Małgorzata Kania.
Współpraca z portugalską agencją Bragamob skutkowała zapewnieniem uczniom odpowiednich miejsc praktyk, w których uczestnicy projektu mogli kształcić swoje umiejętności zawodowe oraz nabywać doświadczenia pod okiem wyznaczonych mentorów. Poznali wiele regionalnych dań, tj. francesinha, bacalhau oraz narodowych słodkości - pasteis de nata.
Co więcej, wyjazd obejmował nie tylko ćwiczenia w zakładach pracy, ale też bogaty program kulturowy. Dzięki wyjazdowi uczniowie mogli zwiedzić wiele atrakcyjnych miejsc w Portugalii. Oprócz Bragi, udali się również na wycieczki do stolicy - Lizbony, Fatimy - by odwiedzić najważniejsze sanktuarium w Portugalii, Porto - miasta zachwycającego każdym zakątkiem oraz Viana do Castelo - położonego nad samym oceanem Atlantyckim. Zwiedzili również najbliższe okolice Bragi, w tym monumentalną świątynię - Bom Jesus.
Podczas zagranicznego stażu uczniowie wzbogacili swoje doświadczenie zawodowe, co skutkowało otrzymaniem certyfikatów oraz międzynarodowego dokumentu - Europass - Mobilność. Ponadto rozwinęli również umiejętności językowe i interpersonalne. Warto wspomnieć, że wyjazd uczniów odbył się w ramach unijnego projektu Power Vet (Powervet-2018-1-PL01-KA102-048440). Była to już druga tura projektu, który rozpoczął się w 2018 roku, a zarazem wyjazd drugiej grupy uczniów na staż do Bragi. Pilski Gastronomik regularnie organizuje wyjazdy kształcące zawodowo dla swoich uczniów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz