Wczoraj w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał X edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Uczennice Paulina Misiak i Oliwia Szott z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. M. Drzymały w Brzostowie zdobyły pierwsze miejsce. Ich potrawa - nadziewana polędwiczka w pieprzowej skorupce na kremowym sosie serowym, podawana z musem buraczanym na glazurowanej w miodzie gruszce i puree kalafiorowym zamkniętym w chrupiącej otoczce - zyskała największe uznanie jury składającego się z uznanych szefów kuchni. Z obowiązkowych produktów dziewczyny wykorzystały w potrawie: ser smażony Wielkopolski, ser koryciński, andruty kaliskie, olej rydzowy oraz miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Paulinę i Oliwię przygotowały do konkursu nauczyciele Maria Kujawska, Dobrochna Szydełko, Anna Śmiechowska i Jarosław Seweryn.
Organizatorem konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współudziale Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenia "Polska Inicjatywa Kulinarna". Celem konkursu była edukacja w dziedzinie zawodowej (podnoszenie kwalifikacji gastronomicznych) oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
W ścisłym finale zmierzyło się 10 drużyn, reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski. Ich zadaniem było wykonanie minimum jednej potrawy w ciągu 3 godzin. Finaliści musieli w swoich daniach wykorzystać minimum jeden produkt z listy polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Żużel: mecz odwołany. Bo może padać
Buahahahahaha
Motorynka
17:03, 2025-09-13
Nieżychowo: inwestycja w pałac i lokalną społeczność
Śmierdzi na odległość. Zobaczymy co pokaże przyszłość.
KOLO
16:10, 2025-09-13
"Pilskie Manewry" w obiektywie Andrzeja Pyrcza
Oprócz złomowej wartości pseudo-militarnych zabawek,największe i prawdziwie zdrowe i hitowe wrażenie pozostawiają piersi Pani Marty :) bez urazy,jest Pani Gold Star tego tła,nie wspominając o małym pistoleciku z Powiatu
Oracz z Gromadna
16:10, 2025-09-13
Nieżychowo: inwestycja w pałac i lokalną społeczność
Nieudolny ten nasz wójt - takie gófno dał sobie wcisnąć.
observer
14:37, 2025-09-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz