23 listopada uczennice Wiktoria Nitka i Wiktoria Wiśniewska wzięły udział w finale XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych. Wydarzenie, organizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, miało na celu promowanie produktów oznaczonych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
- Dziewczyny przygotowały danie, które zachwycało zarówno techniką, jak i smakiem: schab nadziewany śliwką, flambirowany nalewką z młodych pędów sosny, do tego sos z pieczonego jabłka i jagód, fasolka chłopska, dyniowa pianka, marmolada z czerwonej cebuli oraz chrupiący boczek - mówi Jarosław Seweryn, nauczyciel z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie.
Choć tym razem Wiktorie nie znalazły się na podium, ich zaangażowanie i pomysłowość zostały docenione przez wymagające jury. W jego skład wchodzili m.in. Stefan Krajewski - sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jarosław Uściński - prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, Izabela Byszewska - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego i Łukasz Konik - znany szef kuchni.
[FOTORELACJA]1667[/FOTORELACJA]
Kilka dni później uczennice Maja Grubich i Oliwia Wegner wzięły udział w finale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”. Konkurs odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie koło Warszawy i przyciągnął najlepszych młodych kucharzy z całego kraju. Uczennice z Brzostowa zajęły drugie miejsce.
- Maja i Oliwia zaprezentowały niezwykle oryginalne i wyszukane dania, w których główną rolę odgrywała kukurydza - wyjaśnia Jarosław Seweryn. - Były to: zupa kukurydziano-dyniowa z salsą pomidorową, pieczony filet z kurczaka, sos z czarnej porzeczki i kukurydzy, kremowa pianka z banana i kukurydzy, do tego kuleczki puree z kukurydzą i serem, frytki z batata i oliwa pietruszkowo-miętowa.
Jury, w którego składzie znaleźli się doświadczeni szefowie kuchni i dietetycy, oceniało potrawy pod kątem kreatywności, ilości zastosowanych składników kukurydzianych, technik kulinarnych, estetyki podania oraz wartości odżywczej i aspektów dietetycznych.
Wysoki poziom konkursu nie przeszkodził drużynie z Brzostowa w wywalczeniu drugiego miejsca na podium. Sukces Mai i Oliwii jest dowodem na to, że ich umiejętności oraz innowacyjne podejście do kulinariów stawiają je w gronie najlepszych młodych talentów kulinarnych w Polsce.
- Udział w prestiżowych konkursach ogólnopolskich to ogromne wyróżnienie zarówno dla uczniów, jak i dla Zespołu Szkół CKR w Brzostowie. To również potwierdzenie, że szkoła skutecznie przygotowuje swoich uczniów do wyzwań współczesnej gastronomii. Uczestnictwo w takich prestiżowych wydarzeniach to nie tylko okazja do sprawdzenia swoich umiejętności, ale także szansa na zdobycie cennego doświadczenia i nawiązanie kontaktów w branży gastronomicznej - podkreśla Jarosław Seweryn.
Gratulujemy Wiktorii Nitce, Wiktorii Wiśniewskiej, Mai Grubich i Oliwii Wegner oraz ich opiekunom.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz