Zamknij

Rywalizacja na najwyższym poziomie! Konkurs o kulinarny o puchar ZSCKR w Brzostowie

18:47, 06.06.2025 Aktualizacja: 19:02, 06.06.2025
Skomentuj fot. ZSCKR Brzostowo fot. ZSCKR Brzostowo

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. M. Drzymały w Brzostowie odbyła się już trzecia edycja Szkolnego Konkursu o Kulinarny Puchar ZSCKR, który w tym roku przebiegał pod hasłem „Drób na talerzu”.

To wyjątkowe wydarzenie, skierowane do uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, na stałe wpisało się w tradycję szkoły jako święto pasji kulinarnej, kreatywności i zdrowej rywalizacji.

Konkurs przeprowadzono w formule „Black Box”, co oznacza, że uczestnicy dopiero po rozpoczęciu poznali obowiązkowe składniki, którymi w tym roku były: podudzie z kurczaka, marchew oraz mąka pszenna.

Oprócz nich uczniowie mieli do dyspozycji szeroką gamę innych produktów spożywczych - przypraw, warzyw, produktów mlecznych, jaj, dodatków mącznych i ziół - które mogli wykorzystać zgodnie z własną kulinarną wizją.

Na zaplanowanie oraz przygotowanie potrawy każda para miała 2,5 godziny. Ocenie podlegały m.in. technika wykonania, dobór składników, estetyka podania oraz - oczywiście - smak dań.

W skład komisji oceniającej potrawy weszli: Marta Wika - wicedyrektor ZSCKR w Brzostowie (przewodnicząca jury), Anna Koper - właścicielka restauracji Dworek w Grabównie, Roman Jasiński - kierownik praktycznej nauki zawodu oraz Monika Kurzajczyk, Katarzyna Duda i Konrad Król - przewodniczący samorządu uczniowskiego.

Wysoki poziom tegorocznej edycji sprawił, że jurorzy mieli niezwykle trudne zadanie.

Ostatecznie wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

  • I miejsce: Oliwia Wegner i Maja Grubich (klasa III)
  • II miejsce: Katarzyna Heymann i Adrianna Michalska (klasa II)
  • III miejsce: Wiktoria Jaworska i Magdalena Więckowska (klasa II)

Wyróżnienie:

  • Julia Kowalska i Julia Latańska (klasa I)

W konkursie wzięli również udział:

  • Marta Bureta i Emilia Gapińska (klasa I)
  • Julia Mozelewska i Wiktoria Stołowska (klasa II)
  • Nikodem Budnik i Dominika Misiałkiewicz (klasa II)

Konkurs był doskonałą okazją do sprawdzenia swoich umiejętności pod presją czasu, a także do nauki współpracy i twórczego podejścia do gotowania. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym zaangażowaniem, a ich dania zachwycały nie tylko smakiem, ale i pomysłowością oraz elegancką prezentacją. Po raz kolejny okazało się, jak wielu utalentowanych młodych kucharzy kształci się w murach brzostowskiej szkoły.

[FOTORELACJA]1841[/FOTORELACJA]

Organizatorzy kierują serdeczne podziękowania do sponsorów, którzy wsparli wydarzenie i ufundowali nagrody dla uczestników: Zakłady Drobiarskie Koziegłowy Sp. z o.o., Bank Spółdzielczy z Wysokiej, restauracja Dworek w Grabównie.

(Jarosław Seweryn)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%