3 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych pod nazwą "Czas na rybę! Junior". Wydarzenie stanowiło część Święta Karpia Opolskiego, które trwa od 3 do 5 października i co roku gromadzi miłośników dobrej kuchni, tradycji i regionalnych smaków.
- Święto Karpia Opolskiego to festiwal, w ramach którego odbywają się nie tylko prezentacje, degustacje i wydarzenia kulturalne, ale także prestiżowe kulinarne zmagania - zarówno dla profesjonalnych szefów kuchni, jak i uczniów szkół gastronomicznych. W centrum uwagi zawsze pozostaje karp - ryba, która jest kulinarnym symbolem regionu i inspiracją do tworzenia nowoczesnych potraw - wyjaśnia Jarosław Seweryn, nauczyciel w ZSCKR w Brzostowie.
Oceną dań zajęło się wybitne jury, w którym zasiedli znani szefowie kuchni i mistrzowie gastronomii, m.in. Kurt Scheller, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Marcin Soból, Krzysztof Wierzba i Krzysztof Klimaszewski. Wszyscy podkreślali niezwykle wysoki poziom konkursu i ogromną kreatywność młodych kucharzy.
Udział w kulinarnej rywalizacji zakończył się wielkim sukcesem uczniów z Brzostowa: Oliwia Wegner i Nikodem Budnik przygotowali swe popisowe danie, które zachwyciło jurorów smakiem, kompozycją i perfekcyjnym podaniem. Roladzie z karpia z sosem berneńskim, purée dyniowo- imbirowym, kremem limonkowym, warzywami sous-vide i ciastem cygaretkowym i wykończeniem z oliwy pietruszkowo-miętowej przyznano pierwsze miejsce.
Za zwycięstwo młodzi kucharze otrzymali w nagrodę sprzęt gastronomiczny o wartości 2500 złotych, który z pewnością pomoże im w dalszym rozwoju, oraz tygodniowe szkolenie w Restauracji Piwna 47 w Gdańsku, prowadzonej przez szefa kuchni Alana Ławrynowicza restauracji wyróżnionej prestiżową gwiazdką Michelin.
Na podium stanęli jeszcze Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk z Technikum nr 2 w Wodzisławiu Śląskim (za polędwicę z karpia w liściach kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym) oraz Amelia Słanek i Anna Wysocka z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (filet z karpia konfitowany w maśle palonym, emulsję z koperku, purée z pasternaka i sos rieslingowy).
Wśród pozostałych uczestników znalazły się zespoły z Sierakowa, Powiercia i Krakowa. Publiczność mogła skosztować m.in. karpia w ziołowej glazurze, w nori na zielonym purée czy roladę z cytrusami i sosem limonkowo-szafranowym.
Organizatorem wydarzenia była Grupa Rybacka "Opolszczyzna" z Biestrzynnika, a współorganizatorami Kamil Klekowski Edukacja od Kuchni” oraz Zamek Książęcy w Niemodlinie. Konkurs objęły swoim patronatem merytorycznym Stowarzyszenie Euro-Toques Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Klub Szefów Kuchni.
"Czas na rybę! Junior" to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce dla młodych adeptów gastronomii, które co roku otwiera przed uczniami drzwi do świata profesjonalnej kuchni. Zmagania przebiegły w duchu zdrowej rywalizacji, a uczestnicy mieli okazję dzielić się wiedzą i doświadczeniami.
Przedsięwzięcie zostało dofinansowane ze środków unijnych z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027.
Nawrocki - uzurpator?
atrapa 😠
Naraki
10:43, 2025-10-04
A to cwaniak! Zobaczcie, jak oszukiwał płacąc za zakupy
Wszyscy tak robią, a oni tego jednego się przyczepili.
🤠
15:04, 2025-10-03
Peja i DJ Decks zagrają w Klubie Yogi
💩👎
król kupa
06:56, 2025-10-03
Studenci informatycy NI UAM w Pile z grantem naukowym
Świetnia inicjatywa. Brawo!
marta.s
20:44, 2025-10-02
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz