Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

W Gastronomiku lukrowali pierniki - jadalne dzieła sztuki!

Julia Piecyk, nauczyciel przedmiotów zawodowych 07:38, 10.12.2025 Aktualizacja: 07:38, 10.12.2025
Skomentuj fot. ZSG w Pile fot. ZSG w Pile

8 grudnia w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile zapachniało świętami! Jak co roku w okresie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia w szkole odbyło się spotkanie Szkolnego Koła Młodego Technologa. Temat: „Świąteczne lukrowanie pierników”.

Lukrowanie i ozdabianie pierników to współcześnie ważny element tradycji. Służy nie tylko upiększaniu ciasteczek, ale jest też formą spędzania czasu w rodzinnej atmosferze.

Proces ten pozwala na tworzenie prawdziwych, jadalnych dzieł sztuki i jest świetną zabawą.

Same pierniki, szczególnie te w kształcie serc, od dawna były uważane za symbol miłości i przyjaźni. W wielu regionach Polski tradycyjnie wręczano je jako dowód uczuć podczas ważnych okazji, takich jak śluby, zaręczyny, a nawet… przeprosiny.

Pierniki w średniowieczu były luksusem, symbolem statusu, używane często jako dyplomatyczne prezenty i podarunki dla władców.

  

Zespół Szkół Gastronomicznych to szkoła pielęgnująca polskie obyczaje zwłaszcza kulinarne. Młodzież podczas zajęć mogła poznać złożoną historię piernika, który stał się elementem tradycji i narodowym symbolem, oraz spędzić czas w miłej i „smacznej” atmosferze w rytmie kolęd.

(Julia Piecyk, nauczyciel przedmiotów zawodowych)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%